Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JEFTINO U PARIZU U minijaturnoj kameničarnici Poget & De Witte za 89 eura dobijete 15 kamenica, 4 velike kozice, teglicu terine od trilje, tri fete dimljenog lososa i živog ježinca  

Pariz je uglavnom veoma skup. Ali ako ga bolje upoznate, uvjerit ćete se da Pariz pruža puno spektakularnih vrijednosti za novac. Jedna od najslavnijih svakako je L’Huîtrerie Poget & De Witte, specijalisti za kamenice čiji je lokal smješten par stotina metara od crkve Notre-Dame.  

Poget & De Witte jedno je od najpoznatijih francuskih uzgajališta kamenica i drugih školjki. Trgovinu u slijepoj uličici kraj Notre-Damea otvorili su još 1967. godine. U njihovom dućanu/bistrou s točno deset mjesta, u nedjelju predvečer jeli smo mnogo bolje nego u nizu Michelinovih restorana.  

Naručili smo platu dana, koja košta 89 eura za dvoje. Plata dana sadrži petnaest ili šesnaest kamenica sasvim različitih vrsta, četiri velike kozice, tri fete dimljenog lososa, teglicu genijalne terrine od trilje i živog ježinca, kojeg je gospođa u servisu ubila i velikim škarama razrezala pred našim očima.  

Kamenice su se jako razlikovale: jedne su bile naglašeno slane, druge, vrlo male, intenzivnog okusa i distinktivno kisele, a treće jako velike, s oznakom zero, imale su teksturu goveđeg carpaccia i drastično jodiran okus. Pašteta od trilje, premda sadrži samo 26 posto triljinog filea, čisto je remek-djelo, dok je ježinac bio toliko intenzivan da smo ga jedva pojeli. Škotski divlji losos ponizio je sve norveške losose koji se prodaju u Hrvatskoj i širom svijeta.  Čak su i kozice bile ukusne i pune karaktera. Cijela je ova gozba koštala samo 89 eura za dvoje. Za desert smo naručili malu limenku španjolskog kavijara i dvije čaše šampanjca.

Sve skupa, s buteljom odličnog Mersaulta iz 2022. i bocama San Pellegrina, platili smo točno 300 eura. Ne pada nam na pamet ni jedan hrvatski restoran u kojem bismo kavijar, pregršt kamenica, losos, Mersault i šampanjac platili 300 eura: to bi svugdje koštalo puno više nego u mikro oyster baru blizu crkve Notre-Dame.  

Pariz je načelno vrlo skup, veoma često uniformirano dosadan. No, ako jednom dubinski upoznate Pariz, uvjerit ćete se da možete fenomenalno, baš najbolje na svijetu, jesti i piti za decentan novac, kao mi jučer kod Pogeta i De Wittea, uz zvona druge najpoznatije katedrale u Francuskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.