Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Težak slučaj zloporabe ‘lokalnog i sezonskog’; restoran 1444 reklamira vitello tonnato, carpaccio i punjenu papriku krajem studenog kao sezonska jela

Danas smo na jednom portalu pročitali PR tekst o restoranu 1444 u drevnom dvorcu Mokrice, smještenom na hrvatsko-slovenskoj granici blizu Bregane. Mokrice su prije tridesetak godina bile omiljeno zagrebačko gastronomsko izletište, dok su u 21. stoljeću postale poznate po velikom, lijepom golf igralištu.  

Mokrice su godinama radile bez ozbiljnog restorana. Sada imaju restoran 1444, koji se nalazi u jednoj od potencijalno najljepših blagovaonica u blizini Zagreba. Nažalost, sudeći po promotivnom tekstu koji smo pročitali, 1444 pati od teškog slučaja lažnog predstavljanja.  

U tekstu prvo piše da chef Zdravko Andželevski jamči da je njegov meni lokalni i sezonski. Zatim se nabrajaju jela koja su novinari probali: carpaccio, vitello tonnato, pašteta od pilećih jetrica. Što je, pobogu, sezonsko u bilo kojem od tih jela? Vrhunac lažnog predstavljanja restorana 1444 u Mokricama svakako su punjene paprike. Punjene paprike krajem studenog primjer su anitsezonskog pristupa gastronomiji, jer je sezona paprika davno završila.  

Zatim smo na webu potražili jedan stariji meni 1444, koji je jednako antisezonski: pileće rolade, steakovi, odrezak od cvjetače i salata s tagliatom baš i nisu sezonska jela. Veliko je pitanje koliko su jela lokalna, no to ne možemo dokazati.  

“Sezonsko i lokalno”, zahvaljujući lokalima poput 1444, polako se pretvara u reklamnu obmanu mediokritetskih restorana. Pravi sezonski i lokalni restorani ne trebaju unaprijed govoriti da su sezonski i lokalni. Oni to potvrđuju svojim menijima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.