
Treći četvrtak u studenom već je dulje od pola stoljeća svojevrsni Dan Beaujolaisa. Naime, trećeg četvrtka u studenom na tržište se pušta mladi Beaujolais, nepretenciozno crno vino iz tekuće godine, proizvedeno od sorte gamay metodom karboničke maceracije. Mladi Beaujolais (u Beaujolaisu se proizvode i potencijalno ozbiljna vina s oznakom Cru Beaujolais) načelno je namijenjen jednogodišnjoj potrošnji.
On je iskričav, zabavan, voćan i mirisom podsjeća na žvakaće gume, što je posljedica karboničke maceracije gamaya. Ali, mladi Beaujolais zaista ne bi trebao odležavati jer nema ni kiselu ni taninsku strukturu, ni visoke alkohole, kao ni puno šećera: nema ništa što vinu omogućuje da uspješno stari.

U utorak popodne, u društvu vlasnika Vivata Borisa Ivančića, probali smo šest berbi, od 2020. do 2025., mladog Beaujolaisa Château des Maladrets, kako bismo provjerili što se tijekom godina događa s vinom koje bi trebalo popiti u prvih dvanaest mjeseci poslije berbe. Tasting nas je iznimno iznenadio.
Naime, uvjerljivo najbolje “mlado” vino bilo je ono najstarije, Maladrets iz 2020. Maladrets iz 2020., s primjetnim taninima, puno tamnog voća i 13,5 posto alkohola, pretvorio se u ugodno svakodnevno crno vino koje se fino složilo s grilanim listom i gratiniranim velikim crvenim radičem.

Nikad nismo ni pomislili da mladi Beaujolais može izdržati pet godina, no Maladrets iz 2020. uvjerljivo je nadmašio svoju tržišnu kategoriju. Maladrets iz 2024. bio je gotovo jednako svjež, veseo i pun bubble gum aroma kao najnoviji Maladrets iz 2025., koji u četvrtak stiže u restorane i dućane.
Maladrets je, sasvim evidentno, mladi Beaujolais koji može trajati dulje od jedne sezone. Maladrets iz 2025. prije tri dana osvojio je zlatnu medalju na lokalnom natjecanju mladih Beaujolaisa. Nakon vertikale Maladretsa probali smo još Château des Terrières iz ovogodišnje berbe, koji djeluje elegantnije i ozbiljnije od jednogodišnjeg vina. Vivatov Beaujolais košta između 11 i 12 eura.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.