
Načelno govoreći, postoje dvije glavne metode za slaganje pića i hrane: komplementarna i kontrastna. Klasičan primjer kontrastne metode jest posluživanje sauvignon blanca uz rižoto, jer se kiselina sauvignona efektno suprotstavlja masnoći rižota. A sinoć smo otkrili netipičan, ali jednako atraktivan primjer komplementarnog slaganja: radi se o čokoladi i pivu. Ali ne baš bilo kojoj čokoladi i ne baš bilo kojem pivu.
Čokolada je Valrhona Guanaja, sa 70 posto mješavine kakaa koji dolazi iz sedam zemalja, od Trinidada do Obale Slonovače. Guanaja je ikonografska čokolada jednog od najvažnijih francuskih čokolatijera: Guanaja je, tvrde u Valrhoni, bila prva komercijalna čokolada na svijetu sa oznakom 70 posto.
Guanaja je jako aromatična (šljive, crni ribiz, malo slatkog bijelog hrasta), sa zaraznim gorko-slatkim okusom zaokruženim blagom kiselinom. Guanaja nije pretjerano elegantna i nema posve glatku teksturu, jer sadrži zrna kakaa. Ali je jako ekspresivna.
Zmajsko pivo Ransiki Temptation spada u žanr Russian Imperial Stout. Riječ je o gustom, tamnom, visokoalkoholnom pivu. Ransiki, nazvan po području u Zapadnoj Papui gdje se uzgaja kakaovac korišten u pivu, ima 11 posto alkohola, što ga čini idealnim za odležane steakove i velika pečenja. Ransiki Temptation, razvijen u suradnji s Taman, uvjerljivo najboljim hrvatskim proizvođačem čokolade, sadrži, međutim, i ljuske kakaovca iz Zapadne Papue.
Ransiki Temptation nije elegantno pivo. Puno je, agresivno, žestoko i vrlo ekspresivno, kao da ga je skuhao nostalgični obožavatelj Jimija Hendrixa. Ali je fenomenalno. Ransiki Temptation miriše na tamni karamel, kakao, dim i kavu. Okus je dug, gorko-sladak, čokoladan i umjereno karameliziran. Okusi i arome Valrhonine Guanaje i Zmajskog Ransiki Temptationa podudaraju se, nadopunjuju i čine doslovno perfektan pairing, osobito oko ponoći. Ne zaboravite na čokoladu dodati dva-tri zrna cvijeta soli.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.