
Vinariju Cos d’Estournel osnovao je 1810. Louis Cos d’Estournel, koji je izgradio jedinstveni dvorac s pagodama i nizom drugih indijskih elemenata. Château Cos d’Estournel zbog svoje egzotične arhitekture postao je jedan od najprepoznatljivijih vizualnih simbola Bordeauxa, još uvijek najvažnije francuske vinske regije.
Čuvena klasifikacija iz 1855., koja je i danas na snazi (uz manje promjene), uvrstila je Cos među 16 vina druge kategorije (samo je pet prvih). Cos d’Estournel nalazi se u komuni St. Estèphe, no fizički graniči s čuvenim Lafite Rothschildom, koji je, eto, smješten u komuni Pauillac. Cos raspolaže sa 70 hektara vinograda u rodu, s kojih se proizvodi oko pola milijuna boca. Drugo Cosovo vino, Les Pagodes de Cos, puni se od 1994. godine.


Sadašnji vlasnik Cosa, Michel Reybier, posjeduje više vinarija širom Francuske, uključujući Champagne i Provansu. Reybier je također vlasnik manjeg hotelskog i restoranskog imperija, koji uključuje pariški Le Gabriel, restoran s tri Michelinove zvjezdice. Lani smo večerali u Gabrielu i moramo priznati da nas hrana, za razliku od ambijenta i servisa, nije posebno impresionirala.

Zagrebačka LU-MA Ekskluziv ovaj je tjedan u svojoj vinoteci Wine & Friends na Vrbanima organizirala kušanje niza Reybierovih vina, uključujući šampanjac Jeeper i dva Cosa. LU-MA distribuira Cos d’Estournel, kao i više drugih čuvenih bordoških vina, uključujući Angelus, Pavie i Palmer.

Cos d’Estournel iz kišne, ne osobito cijenjene 2017. godine, veoma je dobro, elegantno, svježe vino s dosta crvenog voća, kože i dima, ali s nedovoljno koncentracije i ponešto herbalnih elemenata, što je i normalno za tu berbu. Trebalo bi ga piti sada ili, najkasnije, za dvije do tri godine.






Cos d’Estournel iz 2018. godine, s 14,5 posto alkohola, veličanstveni je, rasni, moćni, zreli Bordo, koji potvrđuje prestižni povijesni renome ove ikonografske vinarije. Cos iz 2018., napravljen od 74 posto cabernet sauvignona i više od 20 posto merlota, dubok je, zaokružen, voćno sladak, gust, prepun zrelih, slasnih tanina, ali i dovoljno svjež da bude balansiran i elegantan- Ovo veoma intenzivno vino puno je tamnog voća, humidora i grafita, s otmjenim, dugim okusom u kojem se još osjete crna čokolada, likoricija i topli začini.

Fenomenalni Cos iz 2018., kojeg je Robert Parker ocijenio s 98+ bodova, upravo ulazi u fazu pitkosti i trajat će još tridesetak godina, minimalno. Cos d’Estournel iz 2018. košta 270 eura, a Cos iz 2017. točno 200 eura.
U vinoteci na Vrbanima probali smo još Pagodes iz odlične berbe 2015., čija zrela voćnost fino ide uz kraće odležane steakove i raskošni, slatki tokajac Hétszőlő iz berbe 2010., koji također pripada Reybierovom vinskom portfoliju.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.