
S Naturom, prvim prirodnim vinom međimurske obiteljske vinarije Dvanajščak Kozol, susreli smo se prije tri ili četiri godine. Radilo se, ako se dobro sjećamo, o berbi 2017., koja nas je impresionirala strukturom, koncentracijom i mogućnošću odležavanja.
Ovih smo dana probali Naturu iz 2023. Na etiketi je istaknuto da sauvignon za Naturu dolazi s čuvenog položaja Mohokos (gdje se bere i grožđe za prestižno izdanje Dvanajščak Kozolova pušipela). Mohokos je jedan od dva ili tri međimurska grand crua.
Natura iz 2023. bitno je elegantnija od Nature iz 2017. Ona je vibrantna, zaokružena, iznimno čvrsto strukturirana i gastronomski svestrana. Na nosu, baš kao i Natura iz 2017., uspješno povezuje dvije grupe aroma karakteristične za sauvignon blanc: zelene arome šparoga, paprika i pokošene trave ugodno se isprepliću s mirisima bazge i citrusa. Na jeziku vino je glatko, relativno dugo, rasplesano, s čvrstim, naglašenim, fino integriranim kiselinama i mineralnim završetkom tipičnim za međimurska vina s dobrih položaja.
Trinaest i pol posto alkohola svakako pridonosi osjećaju koncentracije, koji se nadopunjuje s kiselinama; sauvignoni definitivno vole veće alkohole. Pojedini Vacheronovi cuveei redovito imaju više od 14 posto, a svojedobno smo u njujorškom Le Bernardinu probali čuveni Margauxov Pavillon Blanc, koji je imao skoro 16 posto alkohola.
Dobro tijelo, snažne kiseline i naglašena mineralnost čine Naturu perfektnom za kamenice, koje upravo ulaze u sezonu. Rižoto i carbonara logična su jela uz ovaj odlični sauvignon (jer će vino amortizirati njihovu masnoću), kao i trilje, ježinci, sushi, sashimi, tempura i klasični bečki šnicl.
Dvanajščak Kozol trenutno na tržištu ima dva izvrsna sauvignona: Naturu i Sveti Juraj. Dodamo li tim etiketama i sauvignone vinarija Štampar, Cmrečnjak i Jakopić, jasno je da Međimurje, uz Plešivicu, postaje epicentar vrhunskog hrvatskog sauvignon blanca.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.