
Slovenska restoranska scena je kao i hrvatska ušla u određenu stagnaciju, već duže vrijeme nije se otvorio novi značajni restoran. Stagnaciju su prekinuli Vila Muhr i njezin restoran. Vila Muhr je smještena u neposrednoj blizini Bohinjskog jezera u maloj planinskoj kući, u kojoj je i luksuzni hotel o kojem ćemo uskoro više pisati.
Vila Muhr ambiciozna je posvećena detaljima u svakom segmentu. Chef restorana je Davor Arnautović s iskustvom iz El Cellera de can Roca, Boškinca i 360. Mladi i simpatični chef Arnautović je s internacionalnim timom kreirao donekle klasični slovenski fine dining restoran, strogo orijentiran na alpsko kuhanje sa sezonskim i lokalnim sastojcima.
Od većine ga razlikuju izraziti talent za slaganje čistih hedonističkih okusa i tehnička potkovanost. U Vili Muhr probali smo dva jelovnika, mesni i vegetarijanski, i gotovo sve je bilo vrlo dobro do odlično. Večera počinje u vinskom podrumu restorana. Vila Muhr među ostalim toči Dom Perignon iz 2015. na čaše, pa smo uživali u tartaru s kavijarom i šampanjcu dok smo razgledavali impresivne burgundske i talijanske etikete. Kavijar je u centru pažnje i u drugom pozdravu iz kuhinje. Chef Arnautović pred gostima dovršava bline, na njih stavlja creme fraiche i zdravu dozu alpskog kavijara.
Prvi službeni slijed obilježava kraj ljeta, s više formi zadnjih rajčica. Rajčicama je društvo pravila burrata pa je cijeli tanjur bio slastan i lagani uvod u večeru. Intenzitet se povećao salatom od slatkovodnih rakova, ječmom i preljevom od bučinih sjemenki. Salata Vile Muhr je lijepi prikaz lokalnih namirnica i čistih okusa. Alpski taco iz vegetarijanskog jelovnika bio je zabavan i prezentacijski prekrasan, a okusima nije zaostajao za rakovima.
Jezerska pastrva bijelog mesa zbog života u hladnim vodama, ostavila je odličan dojam. Uz delikatnu pastrvu bogatog okusa išli su odličan beurre blanc i cvjetača, koji su ribi dali putraste planinske note. Čompe od krumpira, svježeg sira i poriluka primjer su korištenja jednostavnih namirnica i dokaz da vegetarijanski jelovnik u Vili Muhr nije samo zadovoljavanje trendova, već smislena cijelina.
U oba se jelovnika poslužuje tjestenina sa medvjeđim lukom, svježim šampinjonima, dehidriranim žumanjkom i lješnjakom. Špageti koje kuhinja sama radi, jedno su od boljih jela od tjestenine koje smo probali u zadnjih nekoliko mjeseci, s izrazito zelenim notama koje lijepo prate orašasti ton lješnjaka i zemljanost gljiva. Najbolji slijed večeri je bio kukuruz, u jelu koje pokazuje senzibilniju stranu chefa Arnautovića, sa izvrsnim korištenjem sezonske namirnice u više formi i tekstura s naglašenim balansom slatkoće i slanosti. Odlično malo jelo koje zaslužuje Michelinovu zvjezdicu.
File mladice s komoračem je bio dobar uvod u glavna jela, u kojima kuhinja nije igrala odviše sigurno. Svidio nam se mesnati odrezak od patlidžana s dubokim povrtnim demi glaceom s kojim smo završili vegetarijanski jelovnik. Rolana kozja lopatica moćno je završila mesni meni. Među desertima nam je pažnju ukrao kozji kefir s trešnjama i ciklom, ali i veoma ukusni petits fours. Osim službenih slijedova, Vila Muhr radi i nekoliko različitih kruhova od kojih je najbolja bila mliječna pletenica.
Chef Arnautović i njegov tim pokazuju ozbiljno znanje i na sigurnom su putu da postanu jedan od najboljih slovenskih restorana. Niti jednom jelu nije nedostajalo ni zrno soli, poneka su bila genijalna poput kukuruza, a sve što smo probali bilo je na visokoj razini, kuhano s najvišim ambicijama. Vinska karta je prirodno orijentirana na najbolje iz Slovenije, dok su dobro zastupljene i etikete iz Burgundije i Bordeauxa, kao i Toskane i Piedmonta. Vjerujemo da Vila Muhr ima i volje i znanja za proširivanje vinskog podruma, koji bi mogao doći na zavidnu razinu. Servis je siguran i michelinovski, u najboljem smislu riječi. Kao cjelokupan proizvod, Vila Muhr je najbolji dodatak slovenskoj restoranskoj sceni u zadnjih nekoliko godina.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.