Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FIUME NAPOLI Krug na Viškovu potvrđuje da je Rijeka postala regionalni centar napoletane

Scena pizza Rijeke i okolice u zadnjih je nekoliko godina doslovno eksplodirala. Do prije doslovno četiri godine za dobru smo pizzu morali potegnuti u Zagreb, Trst ili Istru. Danas je sve drukčije. Rijeku bi se još malo moglo prozvati i regionalnim centrom pizza. Možda smo mrvicu preoptimistični, ali činjenica je da su pojedine pizzerije značajno podigle razinu kvalitete, pa se osim na provjerenim mjestima dobra pizza može pojesti i na periferiji grada. 

Na Viškovo ne idemo često. Najveća hrvatska općina gastronomski je poznata jedino po steakhouseu Jist. Međutim, trattorija Krug mogla bi postati razlog zašto bismo češće mogli dolaziti u Viškovo. Krug je popularan, što se može vidjeti i po posjećenosti. Za našeg posjeta sredinom tjedna, bio je dobro popunjen, što nije česta pojava u riječkim restoranima. To se može pripisati i činjenici da Krug uz pizze i tjestenine nudi i grill dio na jelovniku, koji uopće ne izgleda loše. 

Ovog smo se puta odlučili ipak provjeriti ponudu pizza. Krug ima veliki izbor pizza, njih čak 28 i gotovo sve su rađene u napoletanskom stilu sa velikim rubovima i tankom sredinom. Nadjevi su dobro kombinirani, pa je i sam izbor zanimljiv. Izabrali smo margheritu i pizzu sa mortadelom od vepra, koju nemamo prilike često vidjeti. 

Obje pizze su bile prilično dobre za nove riječke standarde. Vidi se, kako Krug zna sa tijestom koje je očigledno odradilo dobru fermentaciju. Tako su pizze u Krugu prozračne i lagane, dok je korica dovoljno hrskava, a također se osjeti blaga slanoća u tijestu. Tijesto u Krugu sasvim sigurno spada među četiri ili pet najboljih u riječkoj okolici. 

Sastojci su također dobri. Krug koristi San Marzano pelate, fior di late mozzarellu i grana padano u pojedinim pizzama, što je jednostavno standard koji se mora poštovati ako želite raditi dobre pizze. Mortadela od vepra je bila ukusna i zasitna, iako nismo sigurni da može opravdati cijenu. 

Pizza s mortadelom od vepra je najskuplja u cijelom Krugu i stoji 16 eura. Što je gornja granica koja se nikako ne smije proći. Ostale cijene su na svu sreću normalnije formirane pa rijetko koja pizza prelazi 14 eura, a najjeftnije su 10. Trattorija bi uz svoje dobre pizze trebao poraditi na ostalim detaljima. Držati ne etiketirano maslinovo ulje je običaj kojeg bi se što prije trebalo riješiti. Kao i točenja vina za šankom. Gost bi morao vidjeti etiketu i butelju iz koje mu se toči. 

Ponuda ljutih umaka je zato dobra i lokalna, s velikim izborom firme Forto. Pića su slabija strana, sa tek nekoliko dobrih malvazija i ponekim crnim vinom. Izbor piva je industrijski i ne inspirativan. U Krug ćemo se međutim, vratiti zbog odličnih pizza i kako bi obavezno probali grill. 

TRATTORIA KRUG

Viškovo 122A

PIZZA 4  PIĆE 3  SERVIS +3  AMBIJENT 3

VISA Inspire_logo_web copy

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.