Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatsku je stigla nova, prilično netipična A4 Matcha iz Kyota, slatka je i nevjerojatno kremasta. Možete je probati u Broomu 44

Uji je grad južno od Kyota, u kojem je  nastala matcha. Najbolja matcha i dalje se proizvodi u Ujiju. Kvaliteta matche ovisi doslovno o svakom elementu njene proizvodnje, od izbora sorte čajevca preko zasjenjivanja do obrade čaja, mljevenja i skladištenja.

Službeni sistem klasifikacije matcha po kvaliteti ne postoji. Proizvođači i trgovci čajem u Japanu koriste više vrsta oznaka i kolokvijalnih izraza, poput ceremonijalno ili Imperial Heritage Grade, koji kupcima pojašnjavaju kategoriju matche.

Najjednostavnije, matche dijele se na tri kategorije: kulinarske, matche niže kvalitete koje se ne piju nego se koriste uglavnom u slasticama, standardne i premium “barista grade” matche s kojima se radi većina matcha lattea u barovima, i ceremonijalne matche, kategoriju koja obuhvaća vrhunske matche, s više stupnjeva kvalitete unutar kategorije. To što se matcha zove ceremonijalna ne znači nužno da se koristi u japanskim ceremonijama čaja, to je rezervirano za najbolje, najsitnije mljevene matche koje se mogu piti jako guste. Ali kad vidite oznaku A4 na matchi, to znači da pijete jednu od najkvalitetnijih koje se uopće proizvode.

U Hrvatsku je nedavno stigla A4 Matcha iz Ujija koju potpisuje poznati majstor Masahiro Takada. Takade proizvode čaj od 1900. godine. Imaju vlastite vrtove čaja u Ujiju, ali Masahiro Takada dosta svojih čajeva radi i od najboljih biljki iz drugih japanskih regija. Sav čajevac za ovu matchu, naravno, dolazi iz Ujija.

Čajevac za matchu se najmanje tri tjedna prije branja zasjenjuje. Zasjenjivenje gotovo onemogućuje fotosintezu pa biljke proizvode maksimalne količine klorofila i iz korijena u listove šalju sav L-teanin koji imaju kako bi preživjele. To daje duboko zeleni čaj pun aminokiselina, bez gorčine i s puno umamija. Nakon ručnog branja u rano proljeće, listići čajevca za matchu kratko se pare, suše i selekcioniraju. Matcha je jedinstvena po tome što se za nju iz svakog listića čaja mukotrpno uklanja i zadnja žilica, kako bi ostali samo najmekši dijelovi listića.

Tako pripremljen čaj (tencha) melje se veoma sporo u kamenim mlinovima, u mraku, u kontroliranoj temperaturi i vlazi. Prava matcha mora se piti što svježija, pa se mljevena ne može skladištiti dugo. Proizvođači skladište pripremljeni čajevac, a matcha melje ovisno o narudžbama. Zato su prave matche skupe, i bit će još skuplje jer je potražnja golema a ponuda ograničena.

Matcha A4 Masahira Takade prilično je netipična. Napravljena od sorti okumidori i asahi, najlepršavija je i najmirisnija matcha koju smo dosad probali. Vrhunske matche obično imaju jako izražene note špinata i algi, određenu slanost i duboke, gotovo tamne umami okuse. Ova matcha je posve drukčija, slatka je i puna svježih biljnih okusa, čak s ponekom voćnom notom. Okumidori joj daje nevjerojatno kremastu teksturu. Iako smo matchu napravili s više vode, imali smo osjećaj da pijemo kremu. Duboki umami i nevjerojatna slatkoća rezultat su sinergije okumidorija i asahija.

Takadina Matcha A4 ima gotovo mliječni okus, sa svim mogućim zelenim notama od klorofila do zelene magme i čajevca, bez imalo gorčine. Asahi doprinosi notama badema, baršunastom teksturom i svježim slatkastim aftertasteom. Takada je ovu matchu odgurao daleko od tipičnog okusnog profila i pretvorio je u perfektno balansiran, elegantan, gotovo ženstveni čaj koji mora postati bestseler. Najviše od svega dojmila nas se osvježavajuća biljna slatkoća i mekoća ove matche. U Zagrebu je zasad možete probati u Broomu 44. Želite li je probati kod kuće, možete je kupiti OVDJE. 40 grama košta 48, 30 eura (količina dovoljna za više od 20 priprema), može se kupiti i uzorak od 10 grama za 13, 34 eura (dovoljno za oko pet priprema).

TEA REBELS Vrhunsku matchu možete napraviti kod kuće i bez specijalnog japanskog pribora. Evo kako

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.