
U utorak, 8. srpnja, u Šibeniku će se svečano dodijeliti Michelinova priznanja za 2025. godinu. Ovogodišnji Michelinov Vodič za Hrvatsku nesporno je relevantniji od lanjskog. Cap Aureo definitivno zaslužuje zvjezdicu. Zvjezdica za splitski Krug snažan je poticaj kreativnosti i originalnosti na dalmatinskoj restoranskoj sceni.
No, i ove je godine Michelinov Vodič za Hrvatsku počinio nekoliko težih previda. I dok možemo razumjeti da Michelin, zbog specifičnosti aranžmana s hrvatskim turističkim vlastima, ove godine nije mogao dodijeliti više od dvije nove zvjezdice, odluke o pojedinim preporukama i dalje su posve nerazumljive i neobranive. Evo liste restorana koji bi morali ući u hrvatski Michelin za 2026. ili napredovati u statusu.
ManO2 chefa Hrvoja Kroflina jedan je od boljih progresivnijih restorana u ovom dijelu Europe i svakako jedan od dva najbolja zagrebačka restorana. Utoliko je gotovo komično da ManO2 nema zvjezdicu.
Nav je drugi od dva najbolja zagrebačka restorana, i jedan od najmodernijih restorana na prostoru između Zagreba, Ljubljane i Beča.
Potpuno je nevjerojatno da najbolji hrvatski riblji restoran nema Michelinovu preporuku ni Bib Gourmand. Dugogodišnje ignoriranje Plavog podruma najveći je propust hrvatskog Micheline.
Navis je lani izgubio preporuku, što je sasvim nerazumljivo, osobito u svjetlu činjenice da preporuke godinama drže razne krčme s mediokritetskim kuhanjem i trećerazrednim sastojcima, koje su u Michelinov Vodič ušle po političko-teritorijalnim kriterijima. Navis bi se morao vratiti u Vodič.
Restorani obitelji Cerea imaju pregršt zvjezdica, a glavni restoran, Da Vittorio kraj Bergama, već dugo drži tri zvjezdice. Bobo Cerea kuha bolje i autoritativnije od barem 95 posto chefova čiji su restorani zastupljeni u Vodiču. Problem je, očito, u tome što je Miramare otvoren između lipnja i listopada, kada Michelinovi inspektori ne obilaze hrvatske restorane. Taj bi se problem morao žurno riješiti.
Kreativno kuhanje Katarine Vrenc definitivno zaslužuje preporuku.
Krajnje je nelogično da restoran Boban ima preporuku, dok Vinodol, bitno bolji restoran iste obitelji, nema preporuku.
Carpaccio dulje od deset godina održava znatno više ugostiteljske standarde od mnogih hrvatskih restorana s preporukom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.