Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U POVODU DODJELE ZVJEZDICA I PREPORUKA Evo koje hrvatske restorane Michelin ne bi smio zaobići 2026. godine

michelin-2022-g

U utorak, 8. srpnja, u Šibeniku će se svečano dodijeliti Michelinova priznanja za 2025. godinu. Ovogodišnji Michelinov Vodič za Hrvatsku nesporno je relevantniji od lanjskog. Cap Aureo definitivno zaslužuje zvjezdicu. Zvjezdica za splitski Krug snažan je poticaj kreativnosti i originalnosti na dalmatinskoj restoranskoj sceni.

No, i ove je godine Michelinov Vodič za Hrvatsku počinio nekoliko težih previda. I dok možemo razumjeti da Michelin, zbog specifičnosti aranžmana s hrvatskim turističkim vlastima, ove godine nije mogao dodijeliti više od dvije nove zvjezdice, odluke o pojedinim preporukama i dalje su posve nerazumljive i neobranive. Evo liste restorana koji bi morali ući u hrvatski Michelin za 2026. ili napredovati u statusu.

ZVJEZDICE

ManO2, Zagreb

ManO2 chefa Hrvoja Kroflina jedan je od boljih progresivnijih restorana u ovom dijelu Europe i svakako jedan od dva najbolja zagrebačka restorana. Utoliko je gotovo komično da ManO2 nema zvjezdicu.

NAV, Zagreb

Nav je drugi od dva najbolja zagrebačka restorana, i jedan od najmodernijih restorana na prostoru između Zagreba, Ljubljane i Beča.

PREPORUKE

Plavi podrum, Volosko

Potpuno je nevjerojatno da najbolji hrvatski riblji restoran nema Michelinovu preporuku ni Bib Gourmand. Dugogodišnje ignoriranje Plavog podruma najveći je propust hrvatskog Micheline.

Navis, Opatija

Navis je lani izgubio preporuku, što je sasvim nerazumljivo, osobito u svjetlu činjenice da preporuke godinama drže razne krčme s mediokritetskim kuhanjem i trećerazrednim sastojcima, koje su u Michelinov Vodič ušle po političko-teritorijalnim kriterijima. Navis bi se morao vratiti u Vodič.

Miramare by Fratelli Cerea, Poreč

Restorani obitelji Cerea imaju pregršt zvjezdica, a glavni restoran, Da Vittorio kraj Bergama, već dugo drži tri zvjezdice. Bobo Cerea kuha bolje i autoritativnije od barem 95 posto chefova čiji su restorani zastupljeni u Vodiču. Problem je, očito, u tome što je Miramare otvoren između lipnja i listopada, kada Michelinovi inspektori ne obilaze hrvatske restorane. Taj bi se problem morao žurno riješiti.

Sopal, Zagreb

Kreativno kuhanje Katarine Vrenc definitivno zaslužuje preporuku.

Vinodol, Zagreb

Krajnje je nelogično da restoran Boban ima preporuku, dok Vinodol, bitno bolji restoran iste obitelji, nema preporuku.

Carpaccio, Zagreb

carpaccio kandidati

Carpaccio dulje od deset godina održava znatno više ugostiteljske standarde od mnogih hrvatskih restorana s preporukom. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.