Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bujski San Servolo pristojan je steakhouse u kojem se tartar biftek miješa za stolom

Iako je crveno meso uvijek popularno na jelovnicima, steakhouse žanr je još uvijek slabo zastupljen na hrvatskoj restoranskoj sceni. U Istri primjerice, možemo nabrojati tek tri punokrvna steakhouse restorana. Što je apsolutno premalo. Jedan od njih jest bujski San Servolo, zanimljiv projekt koji je nastao iz pivovare da bi se proširio na resort sa sobama, pizzerijom i steakhouseom.

Vlasnici su, prema svemu sudeći, uspješno kapitalizirali popularnost pivovare nadograđujući se ostalim projektima. U San Servolu smo zadnji put bili prije više od dvije godine i izašli smo relativno zadovoljni. Sama hrana je bila vrlo dobra, ali za kriterije steakhousea nedostajao je veći izbor atraktivnih rezova mesa, kao i kreativni prilozi tipični za žanr te raznovrsni umaci. Nakon našeg ovogodišnjeg obilaska restorana, zaključili smo da je San Servolo i dalje isti restoran koji smo vidjeli prije dvije godine. Rezovi mesa bi mogli biti nešto atraktivniji, prilozi bi mogli biti bolji, a umaci zabavniji i prilagođeni steakhouseu.

Što je sve manji previd, ali restorani bi morali ulagati u sebe i svake godine postati zanimljiviji, kako bi privlačili stalne i nove goste. Ono što je pohvalno jest da San Servolo zaista poštuje određene procedure koje se moraju pratiti u žanru. Tartar biftek, najpopularnije jelo u čitavom restoranu, radi se pred gostima u dostojnom performansu. San Servolo u svoj tartar stavlja veliku količinu različitih začina i mirodija. Na kraju se sve prema želji gosta začinjava ljutim umakom. Krajnji rezultat je vrlo dobar. Tartar u San Servolu je svakako jedan od boljih koje smo jeli u Istri, sa vlažnastom teksturom koja nije bila paštetasta, sa prilično lijepo balansiranim okusima. Efektnije bi bilo jedino da uz tartar, San Servolo poslužuje pomfrit ili čips od krumpira. To su međutim, detalji kojih se rijetko tko drži u Hrvatskoj. Kruh koji smo dobili uz tartar je bio i više nego dobar.

Za glavno jelo smo naručili rib eye simentalke i teletinu. Rib eye je došao uzorno pripremljen, na vrućem tanjuru sa krupnom soli. Bilo bi možda bolje, da je rib eye nešto deblji kako bi bio atraktivniji i ravnomjernije ispečen. Ipak, i uz to je bio vrlo ukusan sa snažnim goveđim okusom. Teletina je bila solidna, ali ne više od toga. Kuhinja je opteretila meso ne baš najboljim umakom od pečenja, što je jelo učinilo nepotrebno teškim za ljetne vrućine. Meso teletine je bilo korektno. Krumpirići su bolji od prosjeka kakvog znamo dobivati u restoranima, ali kako smo već rekli San Servolu nedostaju raznovrsniji i originalniji prilozi te bolji umaci.

Desert od limuna i sira je bio osvježavajuć. San Servolo također, nudi i nekoliko ostalih rezova poput wagyua i rubia gallege, ali i jela kao što su Tournedos Rossini koji ne zvuči loše. Vinska lista je na lijepoj razini. Istarska vina su naravno najistaknutija, ali posebna se pažnja pruža i svim ostalim hrvatskim vinskim regijama, kao i stranim vinima. Lista šampanjaca je također vrlo dobra. Uz naša jela smo pili Degrassijev pinot noir iz 2016. godine kojeg ne viđamo često na kartama i koji stoji pristojnih 60 eura. Račun sa jednim predjelom, dva glavna jela, jednim desertom i buteljkom vina smo platili 176 eura. 

SAN SERVOLO

Momjanska ulica 7, Buje

HRANA -4 VINO 4 SERVIS 4 AMBIJENT +3

VISA Inspire_logo_web copy

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.