Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KAKO POVEĆATI PRODAJU VINA Murterska konoba Boba snizila je cijene vina u premium segmentu i povećala narudžbe za tridesetak posto

Svi znamo da se većina vinskih lista u Hrvatskoj rade po jednostavnom principu. Otvori se excel tablica, nabavne cijene se pomnože sa dva i pol, tri ili četiri puta te se dobiju cijene napisane na vinskim kartama koje plaća krajnji kupac.

Rezultat tako neopreznog formiranja cijena jest činjenica da se u hrvatskoj restoranskoj sceni naručuje sve manje vina, pogotovo ona koja su mrvicu skuplja ili koja pripadaju premium segmentu. Što je ispravno ponašanje gostiju. Čemu platiti primjerice Dom Perignon 700 eura kao u nekim bezveznim zagrebačkim restoranima, kad to nije realna cijena.

Zadnjih nekoliko dana smo proveli na Kornatima gdje su hrana i ugođaj uistinu magični. Međutim, pri povratku u Murter gdje nas je čekao auto, odlučili smo se za obilazak popularne konobe Boba, vlasnika i chefa Vjeke Bašića. Bobin sommelier, koji je vrlo stručan i jako dobro poznaje hrvatska vina, objasnio nam je da je ove godine zapravo snizio cijene vina u određenim segementima, primarno onom skupljem razredu. “Rezultat je fenomenalan, potrošnja vina je porasla za tridesetak posto.”

Gospodin Bašić nam je potvrdio kako Bobi zapravo ide bolje nego prijašnjih godina, iako se ostali ugostitelji žale na nešto niži promet na istom području. I zaista, atraktivna Bobina vinska lista jest racionalno napravljena, posebno u dijelu stranih vina. Simčićeva linija Opoka stoji 90 eura za sauvignon blanc, a 115 eura za chardonnay, dok je Troublemaker češke zvijzede prirodnih vina Milana Nestareca 69 eura. Hrvatska vina su dobila isti tretman.

Omo Milana Budinskog stoji pristojnih 70 eura, dok popularne dalmatinske sorte ne prelaze granicu od pedesetak eura. Izbor vina na čaše je pristojan i rijetko se može pronaći vino koje prelazi granicu od desetak eura, a tu je i posebna Coravin kolekcija za znatiželjnike. Bobina vinska lista je tako primjer senzibilnog odnosa prema poslovanju. Što nije jedina pozitivna strana našeg posjeta konobi Boba. Nažalost, dok smo bili na Murteru gospodin Bašić nije uspio dobiti radne dozvole za svoje sushi majstore, stoga smo jedan od boljih sushija na hrvatskoj obali morali preskočiti.

Navodno bi sve trebalo biti spremno za nekolilo dana. Tako smo se ipak odlučili za nekoliko laganijih i pokoje mesno jelo nakon dva dana konzumiranja eksluzivno ribe na Kornatima. Naša lagana ljetna večera u ugodnom ambijentu konobe Boba, započela je pozdravima iz kuhinje među kojima nam se najviše svidjela kuglica fritule bakalara sa šalšom, ali ni ostala dva zalogaja nisu bila ništa manje impresivna. Zatim smo probali “koktel škampa”, što je zapravo velika porcija tartara od škampa sa izvrsnom zelenom salatom i umakom za burgere. Mineralno, svježe i rashlađujuće.

Za naše glavno jelo smo probali čisti dalmatinski komfort food: poplete sa šalšom i pire krumpirom. Jednostavnije ne može, ali ovdje je jednostavnost samo prividna. Bobine mesne okruglice su pune predivnih okusa čistog mesa i lijepe korice, dok je šalša svježa, puna okusa i prikladna. Pire krumpir je imao svilenkastu teksturu i zdravu dozu grana padana. Bobine polpete spadaju u neizmjerno ukusna i svima poznata jela koja su s razlogom ljetni hit.

Pašta sa plavim rakom je bila drugo uspješno jelo. Tjestenina je skuhana u minutu, a umak i meso plavog raka dominiraju s pažljivo izvučenim i koncentriranim okusima. Za dalje više nismo imali snage, ali smo morali probati nove deserte. Lemon cake je bio fantastičan s laganim, ali ne preagresvnim notama limuna i prozračnom teksturom. Jagode sa dobrom slastičarskom kremom su također bile uspješan sezonski desert. Iako smo probali tek nekoliko jela, koja su tek naoko jednostavna, može se zaključiti da je Boba u odličnoj formi, te kako je riječ o jednom od najboljih i najkreativnijih restorana na hrvatskoj sceni. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.