
Dobri restorani katkad se grupiraju u luksuznim hotelima ili u pojedinim ulicama koje se, iz raznih razloga, pretvaraju u gastronomske hubove, kao, recimo Teslina u Zagrebu ili mali Swallow Street u centru Londona. No, zaista kvalitetni restorani uglavnom rade na samostalnim adresama, bez mnogo konkurencije u blizini: u Disfrutarovu susjedstvu nema ničega ni približno ambicioznog. Isto vrijedi za Guy Savoy ili Arpège u Parizu, Calandre kraj Padove ili Codu u Berlinu.
Loši se restorani, naprotiv, vrlo često grupiraju, i to na najprometnijim lokacijama. Stoga smo odlučili objaviti listu posebno kontaminiranih restoranskih adresa na Jadranu, gdje uglavnom nema smisla trošiti novac na hranu.
Dvije središnje, povijesno dragocjene ulice ovog lijepog, prastarog gradića prepune su loših do prosječnih restorana. Neke od njih zaista treba izbjegavati pod svaku cijenu. Jedine dvije prihvatljive opcije su riblji street food Tunaholic i bistro Peterokutna kula, zbog fenomenalnih pogleda s vrha tornja na kojem se restoran nalazi.
Glavna rovinjska riva, između hotela Adriatic i rampe kraj RBA banke, obiluje lošim kafićima i još gorim restoranima. Iznimke su velika konoba Kantinon, mali bistro Rio i gelateria aRoma. Stanje u okolnim uličicama jednako je neprihvatljivo.
U Puli općenito nema gastronomski vrijednih restorana, uz par iznimki poput Vodnjanke, Farabuta, Boccaporte i steakhousea Sofia. No, stanje na Forumu, jednoj od najljepših pulskih lokacija, osobito je kritično. Forum je poznat po incidentu ispred bistroa Forum, gdje su konobari prije tri godine slomili rebro i ruku jednom gostu. Forum je poznat i po Nonnu, najgore ocijenjenom restoranu u Hrvatskoj.
U glavnoj opatijskoj ulici postoji, nažalost, samo jedan restoran vrijedan pažnje. Riječ je o japanskom Namiju s vrlo dobrim sushijem i zanimljivom vinskom kartom. Budući da je Opatija prvorazredna gastronomska destinacija, šteta je što se u Ulici maršala Tita ne može jesti ništa osim sushija.
Centar Lošinja pun je mediokritetskih ili vrlo loših restorana, okrenutih prema jednokratnim gostima. Vlasnici se bjesomučno bore za turiste, a 2017. ondje se dogodilo ubojstvo i to usred servisa. Pripadnik jednog ogranka iste obitelji ustrijelio je svog brata, vlasnika susjednog restorana. Blizu centra radi konoba Hajduk, jedan od najnehigijenskijih restorana koje smo posjetili u Hrvatskoj.
Na cijeloj lijepoj splitskoj Rivi, službeno Obali Hrvatskog narodnog preporoda, ne postoji ni jedan gastronomski zanimljiv restoran osim ZOI-a. Dosta je depresivno što je najljepša riva na Jadranu gastronomski potpuno zapuštena.
Pitoreskna ulica iznad Straduna desetljećima je poznata po lošim restoranima i visokim cijenama. S vremena na vrijeme ondje se otvori pokoji ambiciozan restoran, poput Stare loze na rooftopu hotela Prijeko Palace, ali načelno u toj ulici nema smisla trošiti novac na hranu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.