
Da je Esplanade živo biće, sinoć bi se osjećala veoma važnom. Bila bi ponosna, sretna i oduševljena. Imala bi leptiriće u trbuhu i zauvijek bi se sjećala partya u čast svog stotog rođendana. Sinoć je, naime, na terasi Oleander, u povodu stotog rođendana Esplanade, održana najbolja i najuzbudljivija javna zabava u Zagrebu u posljednjih najmanje deset godina.
Terasa Oleander bila je očekivano prepuna. Nikad se u Zagrebu na jednom događaju nije popilo toliko šampanjca (Veuve Clicquot) i koktela kao u četvrtak na Esplanadinom rođendanu. Nikad nismo vidjeli toliko atraktivnih toaleta na jednom mjestu kao sinoć. Vrlo dugo nismo vidjeli toliko zanimljivih, vrijednih i dobro raspoloženih ljudi kao pred sumrak na Esplanadinom rođendanu.
Cijeli je Zagreb i dobar dio Hrvatske došao na Esplanadinu proslavu. A opet, ništa nije bilo pretjerano, arogantno, preukočeno ni preformalno. Esplanadin tim, na čelu s direktorom Ivicom Maxom Krizmanićem, pronašao je decentnu mjeru između raskoši, opuštenosti i zabave. I tu je pogodio u samu srž Esplanade: Esplanada mora biti elegantna i glamurozna, ali i zabavna i ultimativno pristojna.
Prostor na terasi Oleandera bio je precizno žanrovski organiziran. Lijevo od ulaza nalazio se šampanjski bar. Na istočnom dijelu postavljeni su šankovi s koktelima Old Pilotsa, Alcinih Gringosa de Croatia, Finih stvari i Badelova Antiquea. Koktele su, među ostalima, miješali renomirani barmeni Darko Uremović i Roman Rabik.
Stolovi s Esplanadinim interpretacijama finger fooda bili su postavljeni u sredini terase, uključujući i cijeli jedan stol posvećen svježim tartufima, kao i niz pladnjeva s legendarnim esplanadinskim štruklima.
Na sjevernoj strani terase, uz glavnu pozornicu, izloženi su bili raznobojni veseli deserti i zdjele na ledu pune dinja, jagoda i drugog ljetnog voća. Kada se zatvori krug, odmah do ulaza, pored šampanjskog bara, bio je postavljen manji stage na kojem su se gosti fotografirali.
Važno je istaknuti da je Uprava Esplanade pozvala brojne Esplanadine veterane. Tako smo razgovarali s vlasnikom Carpaccia Vladom Lisakom, koji je proveo pola života u najboljem zagrebačkom hotelu. Pričali smo i s glasovitim sommelierom Ivanom Šnelerom, jednim od utemeljitelja Hrvatskog sommelier kluba, koji je iz Esplanade otišao u mirovinu prije točno pet godina i mjesec dana.
Blizu Šnelera okupili su se ugledni vinari. Braća Benvenuti osigurala su vino za party desetljeća; na Esplanadinom rođendanu sreli smo i Antonellu i Franka Kozlovića, Martinu i Tomislava Tomca, iznimno elegantnu Lauru Franković i mnoge druge vedete hrvatske vinske scene.
Diplomatski zbor bio je zastupljen u jednako velikom broju kao da je riječ o najvažnijim državnim praznicima, a na Esplanadinu su proslavu došli premijer Plenković u društvu više ministara i savjetnika te gradonačelnik Tomašević.
Otvorenju Esplanade prije sto godina nazočio je tadašnji gradonačelnik, nezaboravni Vjekoslav Heinzel.Premda je sinoć u Zagrebu bilo nesnošljivo vruće, nitko se nije žalio na vrijeme. Dapače, sjajno raspoloženi gosti uživali su do kasno u noć na jedinstvenoj zabavi kakvu će u Hrvatskoj biti jako teško nadmašiti u idućih desetak godina.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.