Konoba Levrnaka jest najudaljeniji kornatski restoran i zadnji koji smo obišli u nekoliko dana koje smo proveli na magičnim Kornatima. Ljepotu Kornata je zaista teško opisati riječima i slikama koliko god se trudili. Ona se jednostavno mora osjetiti.
More je kristalno čisto, na privatnim otocima su prisutni samo restorani i par kućica za osoblje koje tamo provodi sezonu, a sve je podcrtano brodovima koji su vezani oko uvala. Kornati su najbolje od hrvatskog turizma koje nažalost, zbog svoje nepristupačnosti ne može posjetiti svatko. Kornatski ugostitelji bi sasvim dobro živjeli samo na osnovi fascinantne prirode gdje se nalaze. Međutim, oni se vidno trude spojiti ambijent sa izvrsnom hranom i uslugom.
U to sasvim sigurno treba ubrojiti faktore da je konkurencija na Kornatima žestoka, a gosti zahtjevniji od prosjeka. Jedna od konoba s najdužom tradicijom je svakako Levrnaka, u kojoj smo proveli nekoliko sati u baru i restoranu na laganom, ali fenomenalnom ručku. Konoba je fokusirana na svježu ribu, kako i okolina od nje zahtijeva, s nježnim tehnikama koje stavljaju namirnicu u prvi plan.
Sudeći po svemu što smo probali u Levrnaci, ona spada među najbolje restorane na našoj obali u svom žanru jednostavnih ribljih restorana. Ručak smo započeli sirovom ribom, među kojima je briljirala jadranska tuna, koju je za nekoliko razina podignuo hren u soji. Među hladnim predjelima su nas također, dojmili veliki škampi, ali i vrlo dobar kruh iz krušne peći.
Škampi su se pojavili i u toplom predjelu u formi vrlo uspješne tempure. Levrnaka poslužuje jednu od boljih tempura koju smo pojeli u zadnje vrijeme, čemu su prirodno doprinijeli sočni i slasni škampi. Majoneza koju Levrnaka sama radi je bila vrlo dobra. Jednostavne dondole u vinu i maslinovom ulju zapečene u krušnoj peći dok se ne otvore bile su možda i najbolji trenutak našeg ručka u kornatskoj uvali. Dondole iz Levrnake su toliko dobre da ih nismo mogli prestati jesti.
Za glavno jelo smo dobili izvrsnu škarpinu zapečenu na žaru čije je meso ostalo bogato i sočno, dok je kožica bila hrskava i puna okusa. Škarpine generalno ne naručujemo u restoranima, ali primjerak iz Levrnake je za svaku preporuku. Grilano povrće i blitva kao prilozi su bili lagani i primjereno dalmatinski. Deserti nisu zaostajali. Posebno nam se svidjela kremasta panna cota, ali i ravioli punjeni smokvama. Uz hladna jela smo pili Franciacortu kuće Antica Fratta, dok smo uz topla jela pili fantastični premier cru Chablis vinarije Louis Moreau. Levrnaka nam je tako još jednom pokazala kako područje oko Kornata i Murtera vrvi najljepšim restoranima na našoj obali i ugostiteljima koji ulažu ogroman napor kako bi svojim gostima pokazali najbolje morske plodove koji se mogu nabaviti.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.