Nikada u Hrvatskoj nismo tako dobro večerali dva dana zaredom kao u srijedu u Agli Amici (dvije Michelinove zvjezdice) i u utorak u Cap Aureu (jedna zvjezdica). Osobito je važno što se ova dva rovinjska fine dining restorana stilski drastično razlikuju.
Jeffrey Vella u Cap Aureu bavi se vrlo modernom, istraživačkom, katkad avangardnom kuhinjom. Emanuele Scarello u Agli Amici kuha najelegantnija hedonistička jela koja se poslužuju u Hrvatskoj, ali s neobičnim, prilično nekonvencionalnim majstorskim zaokretima.
Scarello je, primjerice, briljantan u korištenju kiselina: njegovi bogati deserti prepuni su limuna, tako da su više kiselkasti nego slatki. Njegov rižoto mantekiran je, između ostalog, limunom, pa je radi o organoleptički najlaganijem rižotu na hrvatskoj restoranskoj sceni.
Agli Amici ove sezone nudi dva menija, Rovinj i Istru. Rovinj je posvećen isključivo sastojcima iz mora, dok Istra sadrži i nešto peradi i teletine. Naručili smo Rovinj, koji košta 210 eura po osobi.
Večera u Agli Amici u Rovinju, kao i u originalnom restoranu u Udinama, počinje aperitivom. Aperitivo u Rovinju znači da se gostima koji sjede u naslonjačima s pogledom na zalazak sunca serviraju alkoholni i bezalkoholni kokteli, šampanjci i pjenušci i pet pozdrava iz kuhinje.
Prvi snack, zelena palačinka s talijanskim kavijarom Calvisius, bio je raskošan. Iznimno nam se svidjela i salata od plavog raka.
Kad smo sjeli za stol, donijeli su nam grisine – najbolje u Hrvatskoj – i krekere s maslinovim uljem, a zatim odličan sourdough kruh od četiri vrste brašna, s maslacem koji se proizvodi u restoranu od mlijeka poznate žminjske mljekare Latus.
Prvi tanjur, Ispod mora, zapravo je carpaccio od jakovskih kapica s cvijećem, morskom vodom i posebno serviranim beurre blancom s koraljima. Ovo je jelo podjednako lijepo i ukusno.
Sirovi škampi na buzari s hrskavim sirovim tikvicama mijenjaju značenje riječi buzara: Scarellova je buzara elegantna, herbalno-citrusna emulzija koja naglašava slatku mineralnost škampa. Uz buzaru smo dobili cvijet tikvica punjen mesom iz kliješta škampa.
Rižoto s limunom, dagnjama, šafranom i bosiljkom genijalna je verzija najklasičnijeg europskog jela od riže. Scarellov je jedan od rižota koji se pamte godinama, poput, recimo, Alajmova rižota s bijelim tartufima, kavom i likviricijom u padovanskom Le Calandre.
Rigatoni s travama i maslinovim uljem bili su otmjeno slasni, a zlatna sipa pomalo kontroverzna, ali preukusna. Kontroverzna zato što nismo obožavatelji korištenja zlata u slanim jelima. No mala sipa imala je upravo fenomenalan okus pojačan ugljenom s roštilja i izvrsnu hrskavo-mekanu teksturu. Tartar od sipe s garumom, kakaovcem i aloe verom imao je jedan od najoriginalnijih okusa među svim mogućim tartarima koje smo ikada probali.
Naposljetku, romb poširan u algama bio je prezentacijski spektakl. Gostima se donese veliki riblji kostur na vijencu od od morskih trava. Ispod kostura nalaze se dvije male kocke zamotane u alge. Te su kockice glavno jelo. Meso je nježno, želatinozno i intenzivno. Nakon dramatičnog romba počeli su nam donositi lijepe, naizgled konvencionalne deserte. Ali samo naizgled.
Hibiskus s dinjom, divljim komoračem, jogurtom i krastavcima zapravo je brutalni čistač nepca, koji bi se mogao poslužiti i kao predjelo, i uz koji se može piti jedino šampanjac ili pjenušac.
Creme brûlée od tonke sa sorbetom od mrkve, đumbira i agruma senzacionalno je lagan, aromatičan i ugodno kiseo. Zapravo, nikada dosad nismo probali kiseli creme brûlée. Ali chef Scarello doista zna sa slojevitim kiselinama i citrusima. Što se vidi i u petits fours: “jednostavni” vafl punjen kremom od limuna zaslužuje status samostalnog deserta.
Uz impresivnu, savršeno elegantnu večeru u rovinjskom Agli Amici pili smo šampanjac Pertois Moriset, finu, blagu Vitovsku Benjamina Zidaricha i zanosni moselski Spätlese Riesling Joh. Jos. Prüm iz berbe 2012.
Probali smo, međutim, i cijelu liniju bezalkoholnih koktela koje je Agli Amici doveo na visoku razinu, posebno su nam se svidjeli eterični, parfemski Morning Elixir s timut paprom i bazgom kao i koktel inspiriran Gimletom osmišljen za pairing s hranom. Činjenica je da gosti sve više traže bezalkoholni pairing i da se ozbiljni restorani tome moraju kreativno prilagođavati.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.