Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konoba Gospoja u parku prirode Telašćica radi s vrhunskom svježom ribom i tretira je s poštovanjem

Gotovo u isti trenutak kad smo pristajali pred restoranom Gospoja, u restoran je stizala svježa roba — nekoliko kašeta ogromnih zubataca, brancina i orada. Nismo mogli poželjeti bolji početak. No prvo smo se odmorili nakon sat vremena vožnje brodom s jednog kraja Kornata do Dugog otoka. Kad smo se vratili u predivnu uvalu restorana Gospoja, upravo su nas te ribe dočekale na tanjuru.

Gospoja je relativno novi projekt na području Kornata i Dugog otoka. Relativno novi znači da restoran nema dugu tradiciju kao većina restorana na ovom jedinstvenom području nacionalnog parka i parka prirode, koje vode druga ili treća generacija vlasnika iz iste obitelji. Gospoja je prije bila zapuštena lokacija, nekad davno korištena za smještaj slovenskih radnika. Prije tri godine objekt je u potpunosti moderniziran, s privlačnom i velikom terasom tek nekoliko metara od mora. Ambijent je romantičan, kakav Telašćica i zaslužuje.

Manjak tradicije Gospoja nadoknađuje velikim trudom u nabavi i tretmanu namirnica. Za predjelo smo dobili carpaccio velikog zubatca s raznim voćem, a zatim finu salatu s jastogom, koja je također sadržavala osvježavajuće voćne elemente. Rižoto s jastogom nije bio posve uspješan — dok je tekstura na prvi pogled bila savršeno pogođena, cijeli je rižoto bio premastan. Ipak, meso jastoga bilo je izvrsno.
Za glavno jelo Gospoja se zadržala na klasicima: šanpjer s gradela bio je idealan izbor — što drugo očekivati na ovakvom mjestu? Šanpjer s gradela bio je i najbolje što smo jeli u Gospoji, s kompaktnim mesom i intenzivnim okusom. Blitva poslužena uz šanpjera bila je solidna.

Među desertima nam se svidjela anakrona, ali posebno atraktivna bila je kugla od bijele čokolade koja se pred gostima rastapala toplom čokoladom. Kod Gospoje se vidi trud osoblja i želja za unapređenjem ponude, što nije čest slučaj u jakim hrvatskim turističkim destinacijama. Što se hrane tiče, Gospoja ima dosta prostora za napredak, ali je već sad na dobrom tragu u vrlo konkurentnoj okolini.

Uz jela smo pili grk korčulanske vinarije Bire. Moramo spomenuti i obilazak vidikovca i edukativnog centra parka Telašćica. Izgrađeni prije četiri godine, vidikovac i edukativni centar spadaju među najbolje atrakcije Telašćice, s kojih se pruža pogled na otvoreno more, Kornate, jezero Mir i bezbroj zavučenih uvala, kao i flotu brodica koje ih okupiraju.

U edukativnom centru najmlađi posjetitelji mogu učiti o svim vrstama riba i morskih rakova, kao i o životinjama koje žive na kopnu te pticama koje obljeću područje. Edukativni centar je interaktivan, a zgrada je fantastično uklopljena u prirodu. Posjet vidikovcu, muzeju i edukativnom centru trebao bi biti obavezan ako ste na Dugom otoku.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.