Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jeffrey Vella, Maša Salopek i tim Cap Aurea sinoć su veselo i radno slavili prvu Michelinovu zvjezdicu. Večera je vrijedila dvije zvjezdice

Jučer oko osam sati, prije početka punog servisa, neki su strani gosti donijeli veliki, lijepi buket cvijeća pastry chefici Maši Salopek. “Došli su u restoran ranije, popodne, da bi rezervirali stol za večeras. Tražili su jedan poseban stol, a ja sam im pomogla pri rezervaciji. Baš sam tad doznala da smo dobili zvjezdicu, što me, naravno, streslo, pa sam im to rekla. I evo, sad su mi donijeli ovo prekrasno cvijeće,” pričala nam je gospođa Salopek dok smo s chefon Jeffreyem Vellom pili šampanjac i komentirali novi, upravo objavljeni Michelinov codič u kojem je rovinjski Cap Aureo, godinama jedan od najboljih hrvatskih restorana, napokon dobio zvjezdicu.

Mlada Maša Salopek veteranka je važnih međunarodnih priznanja: već je dobivala zvjezdice u Hiši Franko, a svojedobno je proglašena najboljom slastičarkom na svijetu u izboru The Best Chef. Pa ipak, i ona je, kao i cijeli Cap Aureo tim, sinoć bila ushićeno vesela. Sam Jeffrey Vella doimao se opušteno i jako zadovoljno.

Chefa Vellu poznajemo sedamnaest godina, otkako je prvi put došao u Hrvatsku preuzeti Esplanadu. On nikad nije bio sklon preotvorenom izražavanju emocija u javnosti. Sinoć je Vella izgledao kao miran i sretan čovjek.

Mirni i sretni chef Vella i njegov tim pripremili su nam, na prepunoj Cap Aureovoj terasi, nezaboravnu večeru koja je po sastojcima pripadala Istri i Hrvatskoj, ali je prema razini stilizacije, modernom promišljanju hrane, kompleksnosti i visokim tehnikama mogla biti poslužena u bilo kojem londonskom, berlinskom ili kopenhaškom restoranu s više od jedne zvjezdice.

Uzmimo za primjer naizgled jednostavno jelo, koje je na meniju opisano kao Pečeno lišće, jus od bosiljka, kapelunga. To jednostavno jelo sadrži čak 48 sastojaka! Samo premaz za kapelunginu školjku ima petnaest elemenata, uključujući divlji kumin i zeleni čili. Zadimljeno tamnozeleno lišće na svjetlozelenom jusu od bosiljka spada među okuse koje pamtite cijeli život.

Jedan od uvodnih snackova, tartlet punjen kremom od luka i zasut obiljem ljetnih tartufa, bio je gotovo jednako spektakularan. Tih bismo tartleta mogli pojesti desetak i ne bi nam bilo dosta. Repovi škampa zagrijani na ugljenu, servirani s umakom od vermuta, lukovicama i ukiseljenim cvijećem, bili su senzualni i nježni, a čvrsti medaljon grdobine poslužen s garumom od gljiva moćan, ali elegantan.

Pršut od lubenice, drukčiji i nježniji nego prijašnjih godina, serviran je s bearnaiseom od senfa, umakom od kamenica, čipsom od piletine, rajčicama i komadićima gambera rossa. Slasna zdjelica s gljivama sadržavala je, među ostalim, minijaturne torteline punjene smrčcima. Slani dio slavljenčke večere u Cap Aureu završili smo sočnim fileom prepelice s roštilja, mladom ciklom i izvrsnim hashbrownom od mladog krumpira.

Zatim je na scenu stupila Maša Salopek sa sladoledom od cvjetnog praha, biskvitom natopljenim medom i džemom od mlijeka, pa još s fenomenalnim mozaikom od nekoliko tekstura jagoda, da bismo kao petits fours dobili najukusnije snackove od marelica.

Uz nezaboravnu večeru s Michelinovom egidom i pogledom na Rovinj popili smo puno šampanjca Philippe Gonet Blanc de Blancs, F.X. Pichlerov Riesling iz 2023. i par čaša Tomazova Bijelog pinota Mazzielo iz magnuma. Cap Aureo definitivno jest jedan od najboljih restorana u ovom dijelu Europe.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.