
Pelinkovac je uvjerljivo najpopularnije jako piće u Hrvatskoj. Proizvodi se svugdje – od Istre, preko Zagreba, gdje Badel godišnje puni milijune boca Antiquea, do Slavonije. Pelinkovac se izvozi u zemlje bivše države, ali i u zapadnu Europu: ovog smo proljeća Antique vidjeli na karti jednog prilično ozbiljnog bečkog vinskog bara.
Povijesno je pošteno reći da je pelinkovac u Hrvatskoj toliko popularan i uspješan jer je izmišljen upravo u Hrvatskoj. Logično je da novi proizvođači pelinkovca u borbi za tržište pokušavaju proizvesti ponešto drukčije pelinkovce.
Braća Rossi postigli su velik i zaslužen uspjeh sa Epulonom, prepoznatljivim po jakim nijansama vanilije. A Wise Grus, vrlo ozbiljna destilerija iz Daruvara, lansirala je Pelinkovac Ginko, pojačan čuvenom ljekovitom biljkom koja potječe iz Kine.
Dodavanje ginka u alkohol dovitljiv je marketinški štos. No, puno je važnije da je Wise Grusov Pelinkovac Ginko iznimno dobro piće. Pelinkovac Ginko brutalno je herbalan na nosu, oštar na nepcu, s vrlo dugim, gorko-slatkim završetkom. Voljeli bismo da je malo manje sladak, no Hrvati zadnjih godina obožavaju slađi pelinkovac.
Pelinkovac Ginko spada među najkarakternije hrvatske likere: miris je intenzivan i specifičan, a okus višeslojan i doista distinktivan. Wise Grusov Ginko, koji sadrži 35 posto alkohola (kao i Antique), izvrstan je primjer proširenja stilizacije pelinkovca.
Ginko se odlično slaže s crnom čokoladom; sinoć smo ga, jako ohlađenog, probali uz 70-postotnu Valrhonu. Ginko bi trebao dobro pratiti čitav niz čokoladnih kolača, uključujući Sacher tortu, a bilo bi ga zanimljivo kušati i uz plave sireve poput stiltona i roqueforta, kao i uz cigare s tamnim wrapperom. Pelinkovac Ginko na prvo se kušanje uvrstio među destilate koje ćemo rado piti kod kuće.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.