
Prije trinaest godina Okrugljak je, uz glavni jelovnik posvećen mesu, počeo promovirati i sezonske menije nazvane po godišnjim dobima. Ti su meniji ponekad bili prekratki i nedovoljno sezonski, a ponekad, kao ovog ljeta, zaista sezonski i zanimljivi.
Aktualni meni Ljeto na Okrugljaku sadrži petnaestak jela, od kojih su neka naprosto lagana pa odgovaraju visokim temperaturama, poput carpaccia od hobotnice, grdobine u bijelom vinu ili salate s tunom u sezamu, dok su druga doslovno ljetna. U ovu drugu skupinu spadaju pohani cvjetovi tikvica s mozzarellom, salata od mahuna sa škripavcem, gazpacho, kao i deserti s marelicama.
Probali smo gazpacho, koji je sasvim korektan – svjež, lijepo balansiran, s dodatnom teksturom koju daju kockice krastavaca. Okrugljakovom gazpachu nedostajao je tek pokoji veći list bosiljka. Rubovi tanjura na fotografiji nisu čisti zato što je vrijedni konobar nosio gazpacho četrdesetak metara od restorana do našeg stola u dubokom hladu kraj potoka.
Savijača od marelica bila je izvrsna, jer je punjena zaista svježim, slatko-kiselkastim marelicama, što je i ovaj posve jednostavan desert učinilo vibrantnim i ljetno hedonističkim.
Između gazpacha i marelica jeli smo tartar biftek – Okrugljakov klasik, koji se već godinama ne priprema za stolom. No, srećom, i dalje se reže i struže ručno, pa gost dobiva trakice mesa koje se osjete pod zubom, za razliku od paštetastih tartar bifteka kakvi su odavno preplavili Zagreb.
Vinska karta je sveobuhvatna kad je riječ o hrvatskim vinima, a sadrži i više interesantnih stranih vina. Cijene su vrlo korektne: mnoga vina toče se na čaše za pet i pol do sedam eura. Jedino su cijene šampanjca formirane prema starinskim kriterijima, pa se čaša Lansonova Black Labela, koja u Oxbu košta manje od 10 eura, u Okrugljaku prodaje za 17 eura.
Pili smo odličan bazni Chardonnay glasovite argentinske vinarije Catena Zapata, fino strukturirani plešivički pjenušac Terra Falconis i genijalno zagorsko desertno vino, Bodrenov Ledeni Chardonnay iz 2014., jedan od zadnjih iz Okrugljakove arhive.
Vrlo solidan ručak na jednoj od najljepših zagrebačkih terasa, koja je jučer bila prepuna, platili smo 140 eura za dvoje. Okrugljak više definitivno ne spada u najskuplje zagrebačke restorane.
Okrugljak, utemeljen 1913., već je godinama vidljivo umoran. No, jučer je ova istinska institucija hrvatske restoranske scene pokazala dobrodošle znakove vitalnosti. Nadamo se da će se tako i nastaviti.
OKRUGLJAK
Mlinovi 28, Zagreb
HRANA +3/5 VINO +3/5 SERVIS -4/5 AMBIJENT -5/5
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.