Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kvarnerska su vina na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama osvojila 12 medalja

Udruženje Vina Kvarnera organiziralo je u petak u Kastvu press konferenciju povodom uspjeha kvarnerskih vina na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama 2025. godine, ali i na drugim međunarodnim i hrvatskim ocjenjivanjima. Kvarnerska vina na DWWA osvojila su ukupno 12 medalja.

Srebrnu medalju s 90 bodova dobila je kastavska vinarija Plovanić za pjenušac Amfora 365 iz 2018. godine. Ista vinarija osvojila je i brončanu medalju za Belicu M12. Pjenušac Kuće vina Ivan Katunar, Biser žlahtina brut, osvojio je brončanu medalju s 89 bodova, kao i njihov Sansigot iz 2020., dok je Rose osvojio broncu sa 87 bodova. Brončanu medalju i 89 bodova dobio je Gospojin Cabernet Sauvignon iz 2022., a Gospojina Žlahtina Sveti duh zaradila je broncu i 88 bodova.

Brončanu medalju i 88 bodova dobio je i pjenušac 1288 Brut iz 2019. godine vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. Pavlomir se može pohvaliti i brončanim medaljama za mladu Žlahtinu i Cabernet Sauvignon iz 2022., oba vina ocijenjena sa 87 bodova.

Poljoprivredna zadruga Vrbnik dobila je brončanu medalju i 86 bodova za Zlatnu vrbničku žlahtinu, koja je prije dvadesetak godina bila jedno od najpopularnijih hrvatskih restoranskih vina. Naposljetku, opatijska vinarija Mandić za svoju Malvaziju iz 2023. godine dobila je brončanu medalju i 86 bodova.

Ministarstvo poljoprivrede podržalo je nastup kvarnerskih vina na Decanterovim nagradama putem javnog poziva, kao i njihovu promociju.

Kvarnerska su vina do prije nekoliko godina bila uglavnom anonimna, ne računajući krčke žlahtine. Zahvaljujući upornosti i agilnosti Udruženja Vina Kvarnera, sve dinamičnijem festivalu WineRi i ocjenjivanju Kvarner International Wine Trophy kojim predsjeda Ivana Puhelek vinarka i profesorica vinarstva na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, kvarnerska vina počela su se probijati na nacionalnu i regionalnu vinsku scenu. Ovdje je važno naglasiti da na Kvarneru postoji više od trideset autohtonih sorti, što znači da bi stvarne mogućnosti kvarnerskog vinogradarstva i vinarstva mogle biti značajno veće.

Važno je, nadalje, da kvarnerski vinari i vinogradari, baš kao i istarski, uživaju kontinuiranu podršku lokalnih političkih i turističkih struktura. Na press konferenciji u Kastvu govorili su primorsko-goranski župan Ivica Lukanović i direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Kvarnerska vina iduće će godine dobiti novu, značajnu prigodu za širu afirmaciju, jer je Kvarner, podsjetimo, proglašen Gastronomskom regijom Europe za 2026. godinu.

Fotografije/Ivor Mažar

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.