Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VIJESTI IZ KAZALIŠTA Filip Horvat u Theatriumu priprema prvi pariški šnicl u centru Zagreba unatrag 20 godina. Genijalan je

Ispred restorana Theatrium u atriju kod ZKM-a, ulica Nikole Tesle, nedostaje samo ploča s popisom dnevnih jela. Ta jela su, naime, već u ponudi, ljudi ih naručuju kao da su opsjednuti — samo jučer preko 60 serviranih porcija u vrijeme ručka — ali nisu navedena na ploči ispred restorana jer ploče, eto, još uvijek nema. Nije je stigao kupiti, kaže mi chef Filip Horvat dok naručujem pariški odrezak.

Filip je u Theatriumu uspio izbjeći zamku većine restorana, gdje hrana nakon nekog vremena dosadi jer je uvijek ista, pa stalni gosti odjednom prestanu dolaziti jer im se ne da po enti put jesti ista jela. Theatrium je restoran koji najčešće mijenja meni, prilagođavajući ga s jedne strane sezonskim namirnicama, a s druge kreativnim inovacijama chefa Horvata.

Ono što sada čine u Theatriumu s uvođenjem dnevnih jela, kojih dakle nema na meniju već ovise isključivo o tome što se taj dan Filipu priprema, što mu je volja, još je jedna stepenica iznad toga. Sam odlazak u Theatrium postaje tako još uzbudljiviji jer osim onoga što znate — da ćete izvrsno jesti i piti, zabaviti se, slušati dobru glazbu i uživati u prekrasnom gradskom ambijentu — postoji i to nešto što ne znate: ono što je danas na crnoj ploči…

Dva jela ipak će biti stalna na toj ploči, kada ona, jasno, napokon dođe. (U restoranu su oba jela već sada prisutna.) Prvo jelo je ovaj savršeno mekani pariški odrezak koji sam nešto ranije naručio, a koji je bio tako savršeno pripremljen od zbilja izvrsne teletine da je bio mekan kao duša. Salata od krumpira i male rajčice iz OPG-a, čini mi se da je rekao Hujić, zaokružile su to dnevno jelo na najbolji mogući način.

Drugo jelo koje će imati svoje stalno mjesto na ploči za dnevna jela bit će sasvim sigurno nova zvijezda brzog ručka u centru grada — naravni odrezak. Poslužuje se s pečenim krumpirom i također ovim rajčicama, a po količini narudžbi kojoj svjedočimo zadnjih dana, riječ je o odresku koji nije samo naravan, već i — pazite molim vas ovo — nadnaravan! Bolji naravni teleći odrezak nisam u ovom životu probao.

Činjenica da ne posjedujemo niti jednu fotografiju tog jela, niti se na internetu može pronaći bilo što slično, najbolje svjedoči o tome. Naime, još nikada nitko nije stigao fotografirati to jelo na tanjuru prije nego što nestane s istoga. Toliko je, eto, dobro.

Uz oba ta jela, po ovim nevjerojatnim vrućinama kojima je Zagreb ovih dana izložen, najbolje odgovara popiti optimalno rashlađen Weingut Heymann Löwenstein Riesling GG Stolzenberg 2017. Barem mi je tako rečeno, a ja sam, evo, poslušao.

Nisam pogriješio!

Po ovim neizdrživim vrućinama, ovaj riesling je zaista najbolje odgovarao uz Theatriumova dnevna jela iz današnje ponude. Što će sutra biti i koje će vino uz to biti najbolji pairing, preostaje nam tek da vidimo… Ukoliko je Fićo ulovio malo vremena pa skoknuo do Ikeae ili nečega sličnog, možda će i na crnoj ploči ispred restorana biti nešto novo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.