
Na plus 33 do 37 ne treba prestati piti alkohol, samo treba paziti što pijete kako biste uspješno i ugodno ugasili žeđ i želju za pićem bez većih posljedica. Naravno, najvažnije je da vam ne bude loše poslije pića. Evo što urednici Kulta Plave Kamenice piju kod kuće u vrijeme toplotnih udara.
Nitko razuman na plus 35 neće otvarati Dom Perignon ili Krug. To ostavljamo partijanerima s Mykonosa i Ibize. U današnje ekstremno visoke temperature dobro je piti jače, osvježavajuće, a opet supstancijalne šampanjce i pjenušce. Nikad nemojte bježati od okusa, jer ako u vinu nema okusa i mirisa, zašto ga uopće piti? Vino se sigurno ne pije samo zbog alkohola.
Kod kuće ovih dana pijemo non-vintage šampanjce koji nemaju preveliko tijelo, ali imaju puno svježine, karaktera i raskošne mjehuriće:
• Nicolas Maillart, Platine
• Vilmart, Grand Reserve
• Pol Roger Brut
Kad je pak riječ o hrvatskim pjenušcima, izbjegavamo najambicioznije butelje Tomca i Šembera, jer one ne utažuju žeđ nego traže ozbiljnu koncentraciju i vrhunsku hranu. Pijemo Coletti bazne pjenušce, Urban White i Terru Falconis.
Ovdje je izbor vrlo širok. Sauvignoni se najefektnije slažu s ljetom jer njihova kiselina i hrskavost efikasno smanjuju osjećaj vrućine. Tu su još i pušipeli s veoma sličnim učinkom, pa mlade malvazije i mladi pošip. Uglavnom otvaramo sauvignone plešivičkog Erdora, slavonskog Royal Hilla, međimurskog Štampara i Ivane Puhelek iz Zeline. Nedostaje nam, razumije se, Radovanov Sauvignon, no to je sjajno vino uglavnom nedostupno u Zagrebu. Među mladim malvazijama najčešće točimo Coronicu, Bastiàn i Benvenuti, a među pušipelima Dvanajščak-Kozol i Cmrečnjaka. Kad je pak riječ o pošipima, Nerica je dizajnirana za vrućine i široko je dostupna. Casa Boschi također odlično funkcionira po vrućinama, kao i Borin pošip, najsjeverniji u Hrvatskoj. Stina je uvijek siguran izbor. Blatov cuvée Korčulanka jedno je od najsvježijih i cijenom najprihvatljivijih dalmatinskih ljetnih vina.
Hrvatska scena rosea drastično je napredovala. U nizu hedonističkih rosea za vrućine osobno se ističu Markus, Bastian, Miraval i dva Lagunina rosea — bazno vino i plemeniti “provansalski” rose u luksuznoj boci.
U ovo doba godine trebalo bi se piti lagere. Jedini lager široko dostupan u Hrvatskoj kojeg redovito pijemo jest briljantni češki Pilsner Urquell. Ali zato jako volimo gorka piva. Gorčina pojačava osjećaj svježine, pa tijekom ljeta uglavnom pijemo Zmajski Pozoj i Bitter Peaks Nove Runde, koji ima čak 100 IBU-a.
5. RTD (Ready to Drink) kokteli
Ready to drink kokteli u limenkama prirodan su izbor za velike vrućine jer ih vadite ravno iz hladnjaka i pijete na niskoj temperaturi. Pića iz limenki uvijek su svježija i vibrantnija od pića iz plastičnih bočica ili staklenih boca. Zato je, uostalom, Coke iz limenke najbolja cola. Među sve više hrvatskih RTD-a osobito nam se sviđaju Limoncello Fizz braće Rossi i Badelov Pelin Spritz.
6. Kokteli
Malo smo prelijeni da bismo na 35 stupnjeva miješali ozbiljne koktele. No Margarita, Mezcalita, Paloma i Bellini (ako možete nabaviti dobre breskve ili dobar pire od bresaka) fino se nose s tropskim vrućinama, kao i novi Limoncé Spritz čija baza nije liker nego lagani aperitivo.
7. Žestoka pića
U toplinskim valovima trebalo bi izbjegavati žestoka pića. Kad se baš ne možemo suzdržati, pijemo ozbiljne bourbone s vrlo mnogo leda poput Michter’sa i Knob Creeka, ili jako ohlađene mezcale i reposado tekile. Single malt whisky i konjak ne dolaze u obzir jer uglavnom ne podnose led, koliko god njihove PR službe tvrdile suprotno.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.