Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KUĆNA LISTA LJETNIH PIĆA Evo što pijemo doma dok je vani 33 do 37 stupnjeva

Na plus 33 do 37 ne treba prestati piti alkohol, samo treba paziti što pijete kako biste uspješno i ugodno ugasili žeđ i želju za pićem bez većih posljedica. Naravno, najvažnije je da vam ne bude loše poslije pića. Evo što urednici Kulta Plave Kamenice piju kod kuće u vrijeme toplotnih udara.

1. Šampanjci i pjenušci

Nitko razuman na plus 35 neće otvarati Dom Perignon ili Krug. To ostavljamo partijanerima s Mykonosa i Ibize. U današnje ekstremno visoke temperature dobro je piti jače, osvježavajuće, a opet supstancijalne šampanjce i pjenušce. Nikad nemojte bježati od okusa, jer ako u vinu nema okusa i mirisa, zašto ga uopće piti? Vino se sigurno ne pije samo zbog alkohola.

Kod kuće ovih dana pijemo non-vintage šampanjce koji nemaju preveliko tijelo, ali imaju puno svježine, karaktera i raskošne mjehuriće:

• Nicolas Maillart, Platine

• Vilmart, Grand Reserve

• Pol Roger Brut

Kad je pak riječ o hrvatskim pjenušcima, izbjegavamo najambicioznije butelje Tomca i Šembera, jer one ne utažuju žeđ nego traže ozbiljnu koncentraciju i vrhunsku hranu. Pijemo Coletti bazne pjenušce, Urban White i Terru Falconis.

2. Mirna bijela vina

Ovdje je izbor vrlo širok. Sauvignoni se najefektnije slažu s ljetom jer njihova kiselina i hrskavost efikasno smanjuju osjećaj vrućine. Tu su još i pušipeli s veoma sličnim učinkom, pa mlade malvazije i mladi pošip. Uglavnom otvaramo sauvignone plešivičkog Erdora, slavonskog Royal Hilla, međimurskog Štampara i Ivane Puhelek iz Zeline. Nedostaje nam, razumije se, Radovanov Sauvignon, no to je sjajno vino uglavnom nedostupno u Zagrebu. Među mladim malvazijama najčešće točimo Coronicu, Bastiàn i Benvenuti, a među pušipelima Dvanajščak-Kozol i Cmrečnjaka. Kad je pak riječ o pošipima, Nerica je dizajnirana za vrućine i široko je dostupna. Casa Boschi također odlično funkcionira po vrućinama, kao i Borin pošip, najsjeverniji u Hrvatskoj. Stina je uvijek siguran izbor. Blatov cuvée Korčulanka jedno je od najsvježijih i cijenom najprihvatljivijih dalmatinskih ljetnih vina.

3. Rosei

bastian-rose

Hrvatska scena rosea drastično je napredovala. U nizu hedonističkih rosea za vrućine osobno se ističu Markus, Bastian, Miraval i dva Lagunina rosea — bazno vino i plemeniti “provansalski” rose u luksuznoj boci.

4. Pivo

U ovo doba godine trebalo bi se piti lagere. Jedini lager široko dostupan u Hrvatskoj kojeg redovito pijemo jest briljantni češki Pilsner Urquell. Ali zato jako volimo gorka piva. Gorčina pojačava osjećaj svježine, pa tijekom ljeta uglavnom pijemo Zmajski Pozoj i Bitter Peaks Nove Runde, koji ima čak 100 IBU-a.

5. RTD (Ready to Drink) kokteli

Ready to drink kokteli u limenkama  prirodan su izbor za velike vrućine jer ih vadite ravno iz hladnjaka i pijete na niskoj temperaturi. Pića iz limenki uvijek su svježija i vibrantnija od pića iz plastičnih bočica ili staklenih boca. Zato je, uostalom, Coke iz limenke najbolja cola. Među sve više hrvatskih RTD-a osobito nam se sviđaju Limoncello Fizz braće Rossi i Badelov Pelin Spritz.

6. Kokteli

margarita

Malo smo prelijeni da bismo na 35 stupnjeva miješali ozbiljne koktele. No Margarita, Mezcalita, Paloma i Bellini (ako možete nabaviti dobre breskve ili dobar pire od bresaka) fino se nose s tropskim vrućinama, kao i novi Limoncé Spritz čija baza nije liker nego lagani aperitivo.

7. Žestoka pića

U toplinskim valovima trebalo bi izbjegavati žestoka pića. Kad se baš ne možemo suzdržati, pijemo ozbiljne bourbone s vrlo mnogo leda poput Michter’sa i Knob Creeka, ili jako ohlađene mezcale i reposado tekile. Single malt whisky i konjak ne dolaze u obzir jer uglavnom ne podnose led, koliko god njihove PR službe tvrdile suprotno.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.