Međimurska vinarija Cmrečnjak postala je nacionalna senzacija kad je prije nekoliko godina osvojila čak pet medalja na istom ocjenjivanju za Decanterove Svjetske vinske nagrade. Vinarija Cmrečnjak i danas se odlikuje iznimno širokim portfoliom vrhunskih monosortnih vina. Primjerice, Graševina iz ledene berbe 2012. jedno je od najboljih hrvatskih slatkih vina koja smo do danas probali. Gusta, blago sirupasta a istodobno gotovo razorno kisela i svježa, ova nas Ledena graševina podsjeća na vremena i vina koja se možda nikad neće ponoviti, jer današnja klima ne dopušta proizvodnju pravih, rasnih ledenih vina.
Cmrečnjakovi se pušipeli drastično razlikuju u stilovima. Bazični mladi pušipel veoma je dobro, svakodnevno svježe vino s lako prepoznatljivim sortnim aromatskim profilom.
Šampionski Pušipel Mađerka sur lie iz berbe 2021., koji je 2023. osvojio Decanterovu zlatnu medalju, jedan je od najkompleksnijih dosad proizvedenih pušipela: glavna značajka ovog vrhunskog vina, koje pred sobom ima još desetak godina, jest uzorna, gotovo hrskava svježina na kremastoj sur lie podlozi.
Treći važan Cmrečnjakov pušipel zove se Xtreme. Xtreme je lako uočiti po velikom slovu X na upadljivoj narančastoj etiketi. Narančasti X lani je osvojio srebro na Decanterovim Svjetskim nagradama. Pušipel Xtreme veoma je ekspresivan, snažan, neproziran i općenito neobičan za vina sjeverozapadne Hrvatske, ali je istodobno elegantan i čist kao malokoji hrvatski oranž.
Osim dojmljivih pušipela, vinarija Cmrečnjak proizvodi i niz drugih zanimljivih vina. Osobito nam se sviđaju Rizling i Sauvignon. Nova Cmrečnjakova linija CMR pokazuje da obitelj Cmrečnjak želi proizvoditi sve originalnija vina. Pod etiketom CMR buteljiran je i iznimno karakterni crveni traminac koji se u Francuskoj zove savagnin rose (cijela obitelj traminaca najbliže je povezana sa savagninima; savagnin blanc odgovoran je za velika vina iz Jure).
U razgovoru za Vinski izvještaj Kulta Plave Kamenice Marko Cmrečnjak opisuje kako nastaju vina iz žanrovski i sortno veoma širokog portfolija jedne od triju najvažnijih međimurskih vinarija.
Možete li nam opisati glavne proizvodne procese u vašoj vinariji?
Selekcija grožđa obvezna je za vrhunsku kvalitetu vina. Dio vinograda na najboljim terenima, koji su ujedno i najteži za obradu, još beremo ručno pa selekcija grožđa počinje već u vinogradu. Ostatak površina pod vinogradima beremo strojno pa stroj radi selekciju prilikom berbe.
Koliko vremena prođe od berbe do dolaska grožđa u preradu?
Svi vinogradi nalaze se u krugu tri kilometra od vinarije pa je otprema grožđa na preradu brza. U preradi hladimo masulj kad punimo preše ili vinifikator za sorte kod kojih se radi hladna maceracija.
Za koja sve vina macerirate grožđe?
Hladna maceracija obvezna je za naše aromatične sorte kao što su Sauvignon i Muškat žuti. Potrebno je macerirati oko 24 sata pod uvjetom da je grožđe zdravo. Maceriramo i Pušipel, Rajnski rizling i Pušipel Xtreme, za koji maceriramo nekoliko mjeseci.
Koliko dugo fermentirate?
Fermentacije traju u prosjeku dva tjedna, a temperature vrenja su od 14 do 18 stupnjeva, što ovisi o vrsti selekcioniranog kvasca ili prirodnog kvasca.
Radite li korekciju kiseline?
Kiseline su posljednjih nekoliko berbi idealne pa nije bila potrebna korekcija kiselina, a berba 2024. je čak i slabija s kiselinama nego što su potrošači navikli.
U čemu sve odležavate vina?
Vina se uglavnom čuvaju u inoks tankovima za jednostavnija, a za ozbiljnije serije vina koristimo razne vrste i veličine bačvi. Dosta koristimo i bačve od akacije, koje su se pokazale odlične za Rajnski rizling. Za ozbiljnije varijante Pušipela kao i za Pušipel Mađerku koristimo kombinaciju slavonskog hrasta i akacije iz Međimurja.
Koliko vina odležavaju u bocama prije puštanja na tržište?
Nakon punjenja u boce, vino odmara nekoliko mjeseci prije stavljanja na tržište.
Koje elemente rada u podrumu smatrate najvažnijima?
Najvažniji element rada u podrumu je prilagodba grožđu koje je ušlo u podrum odnosno moštu i preciznost u radnjama s vinom. Posebno naglašavam čistoću podruma bez koje nema dobrog vina.
Što smatrate najvažnijim dijelom podrumske opreme?
Na temelju višegodišnjeg iskustva i rezultata smatram da je oprema za preradu (muljače, preše) jedan od najvažnijih dijelova podrumske opreme, naravno uz pumpe koje moraju biti što nježnije prema vinu. Drugi važan dio podrumske opreme su drvene bačve. Dobro drvo usmjerava vino u željenom smjeru, a loše može i uništiti vino.
Može li se u teškim berbama radom u podrumu napraviti dobro vino?
U teškim i lošim berbama može se napraviti dobro vino, ali nikad vino najviše kvalitete. Kvaliteta grožđa i parametri u moštu najvažniji su uvjeti za vrhunsko vino i nikakve podrumske tehnike i postupci to ne mogu zamijeniti.
Berba 2024. bila je najranija koja se pamti u međimurskom vinogorju. Berbe su počele oko 20. kolovoza 2024., uz visoke šećere i niže kiseline u moštu. Vina su sortno karakteristična s nižim kiselinama i pola posto višim postotkom alkohola nego što je uobičajeno. Posebno bih naglasio da su Sauvignon i Pušipel u svim varijantama ove godine bolji, ali sva vina su iznimne kvalitete. Uz evidentne klimatske promjene crna vina su opet vrhunska, što je i trend posljednjih osam godina s naglaskom na Merlot s položaja Mađerka. Poseban naglasak naše vinarije je na položaju Mađerkin breg s kojeg dolazi najbolje grožđe, a ujedno i najbolja vina. S položaja Mađerka dolaze za sada dvije etikete vina. Prva je Merlot Mađerka gdje je prva berba bila 2017. godine, a druga etiketa je Pušipel Mađerka od 2018. godine koji odležava deset mjeseci u raznim oblicima bačvi na finom talogu. U pripremi je i serija vina CMR u koju spadaju Traminac crveni, suhi s maceracijom od dva tjedna i Chardonnay barrique.
Pušipel Mađerka najvažnije je vino obitelji Cmrečnjak. Pušipel Mađerka šampionsko je vino, s Decanterovom zlatnom i srebrnom medaljom u različitim berbama, koje ujedinjuje svježinu i supstancijalnost. Mađerka, nazvana po jednom od najpoznatijih međimurskih vinograda, ima lijepu uljastu teksturu, srednje tijelo i stvara osjećaj kristalne čistoće.
Jedan od uspješnijih hrvatskih oranža. Riječ je o vinu kojem maceracija nije prikrila sortnost, nego mu je dala veće tijelo i bogatiji spektar okusa. Pušipel Xtreme, koji je osvojio srebrnu Decanterovu medalju, fino se pije i uz jela od crvenog mesa, roštilj, plavu tunu i vrganje, što je sve pomalo netipično za uobičajene pušipele.
Vinarija Cmrečnjak proizvodi i nekoliko vrlo dobrih baznih vina poput rizlinga, sauvignona i sivog pinota. Rizling je osobito privlačan, sjeverno svjež, s nježnim cvjetno voćnim aromama, kiselo slatkim, voćnim okusima i onom ugodnom slašću zrelog grožđa.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.