Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Koch, jedan od najprestižnijih mezcala na svijetu, stigao je i u Hrvatsku. Espadín i Ensamble su izvanredni

Screenshot

Za početak, ponovimo lekciju. Mezcal nije tekila. Mezcal je zapravo prethodnik tekile. Pića proizvedena od agave u 18. stoljeću zvala su se vino mezcalero. Ime tekila pojavilo se nešto kasnije. Jedna od ključnih razlika između mezcala i tekile jest u vrstama agave. Mezcal se može proizvoditi od više od dvadeset različitih vrsta agave; mnoge od njih rastu divlje.

Tekila se proizvodi isključivo od plave Weber agave, koja se uzgaja. Uzgoj agave Weber mukotrpan je i dugogodišnji posao. Zato mnoge komercijalne tekile koriste samo 51 posto agave i čak 49 posto šećerne trske. One manje komercijalne u svojim bazičnim destilatima koriste 70 posto agave i 30 posto šećerne trske. 

Nadalje, mezcal se uglavnom proizvodi rustikalnim postupkom pečenja agave u velikim rovovima prekrivenima zemljom. U modernijim destilerijama agave za mezcal peku se u krušnim pećima. Zato se mezcal odlikuje agresivnom aromom živog dima. No, ni to nije pravilo. Prije dva mjeseca probali smo mezcal luksuznog brenda Clase Azul, koji uopće ne miriše na dim jer se agave peku tako da se ne izlažu dimu.

Mezcal je prije petnaestak godina počeo doživljavati globalnu renesansu. Danas valjda nigdje u Europi ne postoji ozbiljniji bar bez nekoliko boca različito stiliziranih mezcala.

Koch je tvrtka iz meksičke države Oaxaca, koju je 2009. godine osnovao Carlos Moreno. Gospodin Moreno jedan je od istaknutijih protagonista renesanse mezcala. Kochovi mezcali, kojih je veoma mnogo, proizvode se doslovno ručno. Koch okuplja 58 obitelji iz Oaxace koje se bave proizvodnjom mezcala. Stoga se Kochovi mezcali mogu značajno razlikovati.

Koch je ove godine stigao i u Hrvatsku. Uvozi ga G3 Spirits, jedan od najvažnijih distributera jakih pića na području bivše Jugoslavije. Ovih smo dana probali tri posve različita, ali podjednako dojmljiva Kochova mezcala, koji su sada dostupni na hrvatskom tržištu.

Koch Elemental, koji ima 40 posto alkohola, spada u kategoriju Joven, što znači da je odležavao dva mjeseca prije puštanja u prodaju. Elemental je lagani, voćni mezcal za početnike, koji bi trebao dobro funkcionirati u klasičnim koktelima poput margaritе: Mezcalita ionako postaje sve popularnija alternativa Margariti.

Koch Espadín proizvodi se od sedam do devet godina starih agava sorte espadín, tipične za Oaxacu, i puni se na 47 posto alkohola. Espadín je najbolji Koch koji smo kušali jer skladno spaja zadimljenost koju očekujemo od mezcala, srednje visoki alkohol, puno tijelo i herbalne arome pomiješane s primjesama vrlo zrelog žutog voća, poput dinja.

Espadín je mezcal koji pijemo kod kuće, uz dobre dimljene bademe, slane pistacije, dimljeni kozji sir ili vrlo tamnu čokoladu (85 posto i više). Možete probati i s boljim dimljenim lososom. Logika slaganja jednaka je kao kod sparivanja dimljenog lososa i žestoko zadimljenih malt whiskyja s Islaya.

Koch Ensamble pojavljuje se u nekoliko verzija. Ona koju smo probali destilirana je od četiri vrste agava starih između 7 i 12 godina, ima 47 posto alkohola i miriše dosta neobično: kao da ste na roštilj stavili jakovske kapice, pa ih zamotali u list banane i servirali u umaku od kokosova mlijeka sa slatkim čilijem.

Ensamble je iznimno kompleksno piće koje traži ozbiljnu hranu. U idealnom bi životu uz Ensamble grickali par godina odležanu bellotu ili pet godina stari parmezan. U stvarnom životu, Ensamble može funkcionirati uz bilo koji zaista dobar pršut, uz beljski crni kulen, dobre čvarke, baranjsku kobasicu, ali i uz sushi s jeguljom. Ili uz fajitas s govedinom i guacamoleom, ako u ove vruće dane ne podnosite crno vino, koje bi se prirodno trebalo piti uz goveđe fajite.

Mezcal je unatrag nekoliko godina postao naše uvjerljivo najdraže bijelo žestoko piće. Stoga smo prilično zadovoljni što se s Kochovom kolekcijom povećao izbor dobrih mezcala na hrvatskom tržištu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.