Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sinoćnja večera Punta Grece u Manu2 postavila je dosad najviše standarde u prezentaciji vina u Hrvatskoj

U petak navečer, u restoranu ManO2, koji je prema žiriju Kulta Plave Kamenice proglašen Restoranom godine, održano je završno predstavljanje Punta Grece iz berbe 2022. godine. Radilo se o najefektnijoj prezentaciji bilo kojeg domaćeg vina dosad održanoj u Hrvatskoj. Evo zašto.

Prvo, vlasnici Punta Grece odlučili su organizirati iznimno ambicioznu promotivnu turneju za novu berbu najboljeg hrvatskog merlota. Roadshow Punta Grece započeo je u Cap Aureu chefa Jeffreya Velle u Rovinju, nastavio se u splitskom Dvoru chefa Hrvoja Zirojevića, a završio sinoć u Zagrebu, kod chefa Hrvoja Kroflina. Nikad nijedna hrvatska vinarija nije u tako kratkom razdoblju promovirala svoja vina u tri restorana koji su najbolji ili među dva-tri najbolja u svojim regijama.

Drugo, predstavljanje Punta Grece u Manu2 podiglo je, zahvaljujući organizatoricama Daniri Orešić i Sandri Marček, tehničke kriterije prezentacije vina u Hrvatskoj. Video o Punta Greci, koji spektakularno prikazuje njezin unikatni terroir, jedan je od najdojmljivijih koje smo dosad vidjeli na hrvatskim vinskim promocijama. Stručni dio prezentacije, za koji su bili zaduženi enolozi Milan Budinski i Marko Krstačić (u Rovinju im se pridružila Daniela Kramarić a u Zagrebu Emil Perdec), trebao bi se predavati na enološkim fakultetima.

Treće, Hrvoje Kroflin, Chef godine prema izboru Kulta Plave Kamenice, sinoć je impresionirao puni ManO2. Punta Grecina večera započela je šampanjcem Nicolas Maillart Platine. Nicolas Maillart jedan je od najistaknutijih Champagne growera.

Uz Medeinu Malvaziju iz 2024. poslužen je dimljeni kvarnerski škamp s korabicom, ukiseljenom bazgom i uljem od mente. Uz malvaziju Montiron iz 2024. dobili smo iznimno mineralno jelo od kamenica, artičoka, samoniklog bilja i lješnjakova ulja. Salata od fermentiranih šparoga s misom i sakeom, paljeni mladi grašak s uljem lista mrkve i relishom od lisičarki odlično su se složili s Montironom iz 2023. (94 boda na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama).

Uz zvijezdu večeri, Punta Grecu iz 2022., poslužen je savršeno pečeni wagyu A5 sa sushi rižom, odležanim ponzu umakom i lisičarkama. Večera je završila granitom od crvenog voća s plavim sirom i dubokom, moćnom Punta Grecom iz 2019., koja se točila iz jeroboama.

Medeina Punta Greca iz 2022. jedno je od dosad najambicioznijih istarskih i hrvatskih crnih vina. Stoga apsolutno zaslužuje ovako ambicioznu i uspješnu promociju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.