Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Talijanski barmen Paolo Baccino sinoć je u Zagrebu predstavio čuvenu zanatsku tekilu El Tequileño.

“U proizvodnji El Tequileña nema prečaca. U El Tequileño tekilama nema aditiva. Samo čista agava,” objašnjavao nam je sinoć elokventni talijanski barmen Paolo Baccino. Gospodin Baccino, ambasador jednog od najautentičnijih brendova u povijesti industrije tekile, jučer je gostovao u zagrebačkom Most Unusual Gardenu, gdje je održao i masterclass o El Tequileñu.

El Tequileño je 1959. godine  osnovao Jorge Salas Cuervo. Don Jorge Salas Cuervo, koji je preminuo 2000., bio je jedan od izravnih nasljednika najpoznatije obitelji u povijesti tekile. Familija Cuervo počela je komercijalno proizvoditi tekilu u 18. stoljeću. Obitelj Cuervo prva je počela buteljirati tekilu, još 1906. godine, a danas je brend Cuervo najveći proizvođač tekile na svijetu. Don Jorge Salas Cuervo odlučio je krenuti manje komercijalnim, tradicionalističkim putem. El Tequileño je zanatska tekila u koju se ne dodaje šećer (šećerna trska koristi se jedino u proizvodnji bazne linije Blanco) i koja zaista ima čist, lako prepoznatljiv okus agave.

Od šest tekila koje smo probali, najsnažniji su dojam ostavili Platinum i Añejo Gran Reserva. Platinum je savršeno čista, umjereno aromatična, lakopitka, elegantna tekila, s aftertasteom bijelog papra i komorača. Platinum ostavlja dojam ozbiljnog luksuza, premda košta pedesetak eura, što za zanatsku tekilu tako visoke klase nije mnogo.

Paolo Baccino

El Tequileño Añejo Gran Reserva veoma je kompleksno piće, odležano 18 mjeseci u američkom i francuskom hrastu. Añejo Gran Reserva miriše na muškatni orah, cimet, kardamom i klinčiće, savršeno je glatka, zaokružena i traži vrhunsku crnu čokoladu i/ili cigare sa svijetlim wrapperom. Riječ je o jednoj od najboljih tekila na hrvatskom tržištu.

Gospodin Baccino, koji vodi bar Balance u Savoni blizu Genove, kaže da za koktele najčešće koristi Reposado, tekilu odležanu tri mjeseca u američkom hrastu s nježnim dodirom vanilije i vrlo suhim završetkom. Baccino stavlja Tequileño Reposado u palome i margarite, dok za koktele s habanerom upotrebljava Blanco, jer smatra da je habanero prejak za pića s višeslojnim okusima i aromama. El Tequileño u Hrvatsku uvozi zagrebački G3Spirits, jedan od vodećih regionalnih distributera vrhunskih svjetskih destilata. Ovoga će se ljeta moći kušati u koktelima u cijeloj Hrvatskoj, u sklopu evenata Siesta Sessions.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.