Liker Tren Tamare i Roberta Milaka iz Novog Marofa, osvojio je 93 boda i srebrnu medalju na International Wine & Spirit Competition u Londonu. Ocjenjivači Ivan Dixon, Tim Blake, Andrew De Lavis-Trafford i Nicholas Bodkins Trenu su dali izvrsna 93 boda. Bouquet su opisali ovako: “Višnje i crveno voće na nosu isprepleteno notama vanilije. Koncentrirano bogatstvo na nepcu, poduprto čvrstom taninskom strukturom koja vodi suhom, džemastom završetku.”
Tren je srebro osvojio u kategoriji Ostalih odnosno alternativnih destilata. Liker od aronije bračnog para Milas najoriginalniji je novi proizvod na suvremenoj hrvatskoj destilerskoj sceni. Liker od aronije poznat je kao oporo piće čije ljekovite kvalitete daleko nadmašuju organoleptičke. Tamara i Robert Milak,inače uspješni uzgajivači aronije, prvi su liker od aronije pozicionirali kao trendovsko piće, liker od zdravih bobica, hedonističkog aromatskog profila i niskih alkohola. Tren će se tehnološki i aromatski još razvijati, ali već sada privlači pažnju hrvatskih barmena i međunarodnih stručnjaka.
Gotovo sva tržišna istraživanja pokazuju rast potražnje za niskoalkoholnim pićima. Promovirala ih je mlađa publika, tražeći lakše, raznovrsnije okuse i pića koja se mogu više piti pez posljedica. Niskoalkoholni kokteli, niskoalkoholni destilati, niskoalkoholna i bezalkoholna vina čine sve veći i komercijalno važniji tržišni segment. Najveći svjetski destileri i distributeri investiraju ozbiljan novac u niskoalkoholne alternative, koje se iz barova naveliko šire i na restoranske liste. Ideja Tamare i Roberta Milaka stoga je poslovno logična i promišljena, što se vidi i na formuli trena.
Tren nije klasični liker dobiven destilacijom maceriranih aromata, već je sam po sebi vrsta macerata. Tren nastaje dodavanjem matičnog aronijinog soka i začina u bijeli rum. Macerira se i prirodno se bistri i zaokružuje taloženjem. Zbog kombinacije ruma, aronije i toplih začina okus Trena masovno je razumljiv poput okusa teranina, dok su struktura i arome posve specifični. Tren je tek započeo evoluciju i život na tržištu, a srebro iz Londona potvrda je da je krenuo u dobrom smjeru.
Tamara Milak po struci je modna dizajnerica a njen suprug Robert bio je pripadnik 7. Gardijske brigade Hrvatske vojske. Godine 2012. odlučili su zapušteno nasljedstvo pretvoriti u plantažu. Poslije niza uspješnih berbi aronije pokrenuli su destileriju, pa su uz pomoć konzultanata proizveli Tren. Tren je akronim članova obitelji Milak: Tamara, Robert, Elena i Nikola. Prvi se Tren pojavio na tržištu 2019. godine. Još se puni u malim nakladama od oko 3500 boca, s tim da gospođa. Milak naglašava da ove godine imaju dovoljno voća za dodatnih 5000 boca, do iduće berbe aronije. S obzirom na komercijalni potencijal i unikatnost Trena na hrvatskom tržištu, nismo sigurni hoće li im to biti dovoljno.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.