Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Uz maestralno kuhanje chefa Hrvoja Zirojevića, sinoć je u splitskom Dvoru predstavljena Punta Greca iz 2022.

Sinoć je u kultnom splitskom restoranu Dvor pod suverenim chefovskim vodstvom Hrvoja Zirojevića predstavljena nova berba Punte Grece iz 2022.

Unikatni istarski merlot Punta Greca zauzima posebno mjesto na hrvatskoj vinskoj sceni. Punta Greca je vinograd na jugu općine Ližnjan, s triju strana okruženog morem. Specifično zemljište mikrolokacije uz klasičnu južnoistarsku crvenicu sadrži i glinu, kvarc, a na donjim slojevima i vulkanski pijesak, za koji se pretpostavlja da je vjetrom donesen sa Sicilije. Ispod svega nalazi se vapnenac, što će biti važno za daljnju priču. Nakon analize i savjetovanja s inozemnim stručnjacima, vinarija Medea odlučila je da je merlot najpogodniji za uzgoj na tom položaju. I tako već petnaestak godina nastaje Punta Greca, najbolji hrvatski merlot.

Sjedili smo čitavu večer uz enologa vinarije Marka Krstačića, tako da nam je dosta brzo postalo jasno da su u Medei jako ponosni na predstavljenu berbu. Kako nam je Krstačić pojasnio, radili su oni i prije jako dobar, čvrst merlot, no od 2021. godine zaključili su da moraju napraviti korak dalje. I tako je berba 2022. zapravo blend 14 različitih vinifikacija s istog lokaliteta. Važno je napomenuti i da se berba ne odvija istovremeno, već ovisno o dozrijevanju na mikrolokalitetima može trajati i 14 dana. Kako je to tijekom prezentacije objasnio enolog, odluka je bila da se obrati pažnja na svaki red, pa i svaki trs posebno. Svaki klon dobio je svoju vinifikaciju, kako to najčešće rade i ponajbolje francuske etikete.

A Francuska je bitna u ovoj priči, s druge nam je strane sjedio Kristijan Floričić, većinski vlasnik vinarije, koji nam je objasnio koji je konačni cilj Punte Grece. A to je doći u rang i natjecanje s najboljim francuskim proizvođačima merlota i staviti Hrvatsku na svjetsku mapu. Možda na prvi trenutak zvuči malo pretenciozno, ali Istrani su sigurni u sebe.

I kad kušate nova berba Punte Grece, shvatite da imaju pravo biti ambiciozni. Punta Greca iz 2022. zadržala je tu moć merlota, ali je balansom došla i do gotovo aristokratske elegancije. Preciznost izrade osjeti se u svakom gutljaju ovog vina, voćne note daju dodatnu svježinu, sama lokacija daje mineralnost, dok je možda i najupečatljiviji dojam duljina okusa. Punta Greca 2022. definitivno je najbolji hrvatski merlot. Jasno je zbog čega Floričić entuzijastično govori o vinskom boju s Francuzima. Punta Greca iz 2022. je vino svjetskog ranga pred kojim su godine trajanja .

Chef Dvora Hrvoje Zirojević

Medein enolog Marko Krstačić potvrdio nam je da je filozofija Punte Grece da na tržište dolazi kad je u fazi rasta, tako se može piti odmah ali i čuvati. S nestrpljenjem onda možete iščekivati, recimo, 2028. godinu da bi kušali ovo klasno vino. Pitali smo ljude iz vinarije i kako se nose s višim temperaturama posljednjih godina s obzirom na to da se vinograd ne navodnjava i da gotovo sve u njemu radi ručno. Zatravnjivanje, drukčija rezidba kojom se grozdovi jače štite od sunca, vapnenački sloj tla koji zadržava malo kiše koja padne, i rigorozni postupci u berbi i prijemu grožđa glavni su Medeini aduti u suočavanju s klimatskim promjenama.

Tim chefa Hrvoja Zirojevića priredio je sjajnih pet sljedova u pairingu s Puntom Grecom. Počelo je s amuse boucheom, saurom od srdele, nekad sirotinjskim jelom koje je Zirojević digao na visoku gastronomsku razinu, a s kojim je poslužena malvazija iz 2024. godine. Ceviche je sparen s malvazijom Montiron iz 2022. godine, dok je isto vino iz 2023. posluženo s impresivnim canelonom od tune punjene jetrom od mola i ikrom od morskog ježa.

Glavni enolog Medee Marko Krstačić

Zvijezda večeri, Punta Greca 2022., točila se uz raviol punjen domaćim pivcem, u možda najatraktivnijem pairingu večeri. S goveđim mulamom u toću i mille-feuille krumpirom išla je Punta Greca 2020., dok je godinu starija poslužena uz desert koji je bio eksplozija okusa. Za kraj smo paralelno kušali sve tri Punte Grece i tu je bilo jasno da su u Medei nakon niza izvrsnih godina s berbom 2022. otišli značajan korak dalje. Elegancija, svježina i balans Punte Grece 2022. i njen jedinstven karakter izdvaja je među svim hrvatskim crnim vinima.

Za kraj smo uz opušteno ćaskanje čuli i da u Medei spremaju nešto još jače, malo su nastojali biti tajnoviti iako je Kult Plave Kamenice već pisao o projektu Punta, vinu od izdvojenih i zasebno vinificiranih najboljih klonova s Punte Grece. Prva Punta napravljena je 2022., a na tržište će izaći kad Medeini enolozi procijene da je optimalno spremna.

Predstavljanje Punta Grece 2022. u Dvoru proteklo je u izvrsnom, opuštenom ugođaju koji je okupio zaista mnogo protagonista splitskog ugostiteljstva. Pomogao je tome i chef Zirojević, koji je osobno predstavljao svaki slijed. Zirojevićev Dvor esencija je Splita kakav je bio. Sjajna večer za predstavljanje vina koje će sada trebati pratiti i na svjetskoj sceni.

Fotografije Ivan Ivanišević/Medea

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.