Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Je li moguće, pitao sam se, da je išta u Čepinu kraj Osijeka bolje od nečega u Rovinju? Naravno da nije, ali Mattera je vrlo solidan hotel

To pitanje postavio sam si kad sam vidio da čepinski hotel Materra na Googleu ima ocjenu 5.0, a na Bookingu nevjerojatnih 9.9. Nagrada Traveller Review Awards 2025. koju dodjeljuje globalna platforma Booking.com, pripala je naime upravo hotelu Materra koji se istaknuo kao jedan od rijetkih hotela u Europi s tom impresivnom ocjenom.

Hotel Park u Rovinju, usporedbe radi, na Bookingu ima ocjenu 9.5, a na Googleu 4.8. U Parku sam više puta odsjedao i, osim nekoliko manjih prigovora koji možda nisu ni vrijedni spomena, tu je bez ikakve sumnje riječ o jednom od najboljih hotela u Hrvatskoj.

Odakle onda veća ocjena u Čepinu? Gdje je uopće taj Čepin?! Sve su to pitanja koja su me strašno mučila pa sam za ovaj prvomajski produženi vikend upravo tamo rezervirao sobu kako bih, evo, provjerio o čemu je tu riječ. Je li to možda neki slučaj kao s onim restoranom u Londonu koji je bio najbolje rangiran na Trip Advisoru a da zapravo nije ni postojao? Sve mi je to, evo, prolazilo kroz glavu ali prostora za bojazni nije trebalo biti. Hotel postoji i – spoiler alert – zaista je dobar. 

——-

Elem, u Čepinu pokraj Osijeka, usred netaknute prirode, smješten je taj hotel Materra koji, shvatio sam čim sam se približio automobilom njihovu ulazu, pruža jedinstvenu kombinaciju mira, luksuza i vrhunske udobnosti. Druga stvar koju sam odmah shvatio je da je ta priča mnogo veća od samog hotela. Slavonski poduzetnik Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe koji je među ostalim zaslužan što je mali Čepin postao poznat po mesnoj industriji Dobro ali i popularnom restoranu Crna svinja koji se nalazi svega nekoliko koraka od hotela, tu je prvobitno otvorio međunarodni medicinski centar Priora. Riječ je o privatnoj bolnici koja se prostire na 6.500 kvadrata a za čiju izgradnju su zaslužni gospodin i doktor Milomir Ninkovićem, liječnik svjetskoga glasa u području plastične i rekonstruktivne kirurgije.

Kako bi strani pacijenti kada dođu imali gdje odsjesti, ali i domaći ljudi da se imaju gdje odmoriti, odlučili su odmah pored sagraditi i hotel. Nisu međutim, napravili neki klasičan hotel u kojem će pacijenti i njihove obitelji moći tek prespavati kako to zubari po Zagrebu računajući na talijanske krezube mušterije, već su na sred lijepe livade iza koje se prostire 17 kilometara polja podigli jedan od luksuznijih i modernijih hotela u Hrvatskoj.

To je, evo, treća stvar koju sam shvatio čim sam zakoračio u ovaj hotel moderne arhitekture, koji ima 61 smještajnu jedinicu i 1500 kvadrata wellness prostora s pogledom na plodne i široke slavonske oranice. Taj se wellness sastoji od tri saune, bazena, jacuzzija, teretane i ekskluzivnih tretmana uz vegansku korejsku kozmetiku po cijenama nižima nego u hrvatskim hotelima sličnog ranga. Svaka soba ima pogled na izlazeće sunce ujutro, a navečer, poslije zalaska sunca vidi se samo mrak i čuje se samo tišina. Savršen zen trenutak! Naziv Materra kovanica je od latinskih riječi mater i terra, a što odražava njihovu predanost zemlji i posveta je, je l’, majci zemlji…

Posvećeni su samoodrživosti pa većina namirnica kojese koriste u restoranu hotela dolaze iz njihova uzgoja uključujući Dobro mesne proizvode, ali surađuju i s OPG-ovima iz okolice. Sve se to vidi na bogatom doručku, jednom od glavnih pokazatelja kvalitete hotela.

Večera nas, međutim, nije impresionirala. Plata s pršutom i burratom mogla bi sadržavati malo više od tri male fete pršuta. Juhe od gljiva i bundeve su bile korektne ali malo dosadnog okusa. Kozice u umaku od zelenog curryja s povrćem i špagetima bile su prilično dobre, iako nije jasno što tajlandski curry radi u slavonskoj ravnici. Mesna jela nismo naručivali, jer smo ručali u obližnjoj Crnoj svinji koja je također njihov restoran, i koja je zadovoljila sve naše dnevne potrebe za mesom. 

Poseban dojam ostavili su, da spomenem i to ovako pred kraj, mladi i motivirani zaposlenici hotela iz Osijeka i okolice koji su veoma ljubazni i profesionalni. Prvotno sam u hotelu mislio odsjesti prije nešto malo više od mjesec dana, ali zbog nepredviđenih okolnosti to sam morao odgoditi u zadnji čas i više mi nisu mogli vratiti novac. Ljubazno osoblje ponudilo mi je, iako to nije moralo,  da bez nadoplate izaberem neki drugi datum za posjet hotelu. Ta njihova preko telefona iskazana ljubaznost potvrdila mi se i na licu mjesta. Sve je bilo veoma profesionalno ali i nekako ugodno, domaćinski.

Često se moglo čuti da Slavonija ima velik turistički potencijal, ali dok nije dobila luksuzan hotel takvo što baš i nije bilo realno. Ljudima koji žele doći u Slavoniju napokon je ponuđena i prava doza hedonizma i udobnosti. Baš kao da su, evo reći ću i to, u Rovinju. Premda, naravno, Materra nije bolja od Grand Parka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.