Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EKSKLUZIVNO IZ KENTUCKYJA Golema poplava nije naštetila zalihama Buffalo Tracea jer smo sve vrednije bačve ranije podigli visoko iznad zemlje 

Prošli ponedjeljak američku saveznu državu Kentucky pogodila još jedna u nizu katastrofalnih poplava koje se nižu od početka godine. Ovu možemo slobodno nazvati i potopom epskih razmjera.  Višednevna teška kišurina podigla je vodostaj rijeke Kentucky do opasnih razina još u nedjelju, kada je za čitavi Frankfort, glavni grad savezne države, objavljena najviša uzbuna od poplava. Naime, rijeka Kentucky zavija po sred Frankforta, a destilerija Buffalo Trace nalazi se gotovo na samoj obali.

Razina vode je dosegla gotovo rekordne vrijednosti od nešto ispod 15 metara iz 1978. godine, pa je destilerija u ponedjeljak 7. travnja poplavljena. Kompletna površina destilerije bila je pod vodom, automobili posve potopljeni kao i proizvodni pogoni, ali i skladišta do čak prvog kata. Taj prvi dan destilerijom se kretalo isključivo čamcima, a razina vode mjestimice je prelazila dva i pol metra.

Buffalo Trace najstarija je (ili možda druga najstarija) još aktivna destilerija u Kentuckyju, ali i čitavim Sjedinjenim Državama. Buffalo Trace je  1812. osnovao  Harrison Blanton, a od 1878. je u rukama Georgea T. Stagga pod čijim je imenom i danas registrirana. George T. Stagg Distillery upisana je i u Nacionalni registar povijesnih lokacija kao Nacionalna povijesna znamenitost.

Danas destilerija proizvodi čitav niz brandova, mahom preuzetih od prethodnih vlasnika. Gotovo da kroz portfelj destilerije možemo pratiti i njezinu povijest i danas velika imena američkog destilerstva: od Buffalo Trace, Col. E. H. Taylor, George T. Stagg, Thomas H. Handy, W. L. Weller do Sazerac bourbona i rye whiskeyja. Također kao kooperant proizvodi i nama jedan od omiljenih bourbona Blanton’s te Elmer T. Lee i vjerojatno najslavnije, gotovo legendarne bourbone Van Winkle koji dosižu vrtoglave aukcijske cijene.

Široj javnosti vjerojatno manje poznato, u Buffalo Trace destileriji proizvode se i poznati Peychaud’s biteri i Platinum vodke. Destilerija je u zadnjih deset godina sukcesivno povećevala proizvodni kapacitet na impresivnih 10 milijuna litara alkohola godišnje.

Uspjeli smo kontaktirati destileriju i za Kult Plave Kamenice, ekskluzivno prenosimo dio informacija. Prvo što smo dobili je vrlo jasan komentar: “Kao za vraga, zadnja faza i puštanje u pogon punog kapaciteta  od 10 mlijuna litara dogodilo se 7. siječnja ove godine. Točno u dan, tri mjeseca prije poplave. Zasad smo morali prekinuti proizvodnju dok se pogon ne počisti i provjeri. Na sreću, zbog mjera zaštite u zgrade je ušla samo voda bez obilnog blata i mulja.”

No, najveća opasnost i potencijalna šteta za destilerije nisu proizvdoni pogoni nego skladišta. Zalihe, budimo realni neprocjenjivih whiskyja koji dozrijevaju u hrastovim bačvama. Buffalo Trace danas ima desetke i desetke velikih skladišta u kojima ukupno dozrijeva 1,4 milijuna bačava od 200 litara. Samo dio tih skladišta nalazi se u prostoru same destilerije dok se ostala nalaze na dvije udaljenije lokacije koje nisu zahvaćene poplavom.

Iz destilerije komentiraju: “Štete na zalihama ima, ali prema svemu sudeći prilično je marginalna. Preliminarni pregled bačava smo napravili i počeli smo uklanjati bačve  na kojima je procijenjeno oštećenje. Sljedeća faza je još jedna detaljna provjera i uzimanje uzoraka iz svake od bačava. Nakon prošle poplave  prije par godina promijenili smo  strategiju polaganja bačava u skladišta i to je možda najzaslužnije da smo se ovoga puta možda dobro izvukli,” kažu u Buffalo Traceu.

Naime, skladišta velikih američkih destilerija uglavnom su ogromne zgrade od osam ili devet katova u kojima dozrijeva od 30 do 60 tisuća bačava. Najvažniji za destileriju se najviši katovi najektremnijih klimatskih uvjeta, gdje dozrijevaju najintenzivniji whiskeyji i najniži katovi najumjerenijih uvjeta namijenjeni najstarijim, najcjenjenijim bačvama, polaganom dozrijevanju i najkompleksnijim whiskyjima. U tim prizemljima najčešće se nalazi blago svake destilerije.

“Poučeni iskustvom, najvrednije bačve smo podizali na više pozicije udaljenije od poda, neke čak premjestili i na prvi kat. Pokazalo se da smo dobro odlučili,” komentiraju iz destilerije. Ova poplava samo je, čini se, nastavak vremenskih nepogoda koje prate Buffalo Trace ove godine. Prošla oluja krajem veljače u odronu i bujici mulja odnijela je u rijeku kontejner u kojem je bio smješten provizorni ured. Poučeni time, u destileriji su hitno proveli mjere zaštite koje su ovoga puta zapravo poštedjele destilerju veće štete.

Gospodin Jake Wenz, direktor CEO Sazerac Company, vlasnika destilerije, u službenoj izjavi napominje: “Zahvaljujući odličnim pripremama našeg tima, razina štete kakva je mogla biti značajno je smanjena. Dio destilerije već je osiguran i krenulo se s čišćenjem dok su drugi dijelovi još uvijek dostupni samo specijaliziranim timovima. Planovi obnove na osnovu iskustava prošlih poplava postoje i vjerujemo u skori početak pune proizvodnje. Punionica bi trebala proraditi već do kraja tjedna. Centar za posjetitelje također bi, u smanjenoim kapacitetu, trebao uskoro biti u upotrebi.” Sa zanimanjem ćemo pratiti obnovu Buffalo Trace destilerije nakon ovog potopa u Kentuckyju.

Fotografija/YouTube Screenshot

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.