Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Maistrin Domagoj Perković pobijedio je na prvenstvu sommeliera Istre i Kvarnera  

U utorak navečer u prostorijama dvorca Morosini Grimani u Svetvinčentu u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba održano je godišnje regionalno prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera.


U Istri su se na polufinalnom natjecanju okupili najbolji sommelieri ove dvije regije. U polufinalu su sudjelovali sommelieri nekih od najboljih regionalnih restorana poput Hiddena, Ganeuma, San Canziana i Neba. Pravila nalažu da u finale ulazi troje najboljih prema pisanom ispitu i zadacima koje su suci i komisija predstavili.

Tako su u uzbudljivo finale ušli sommelieri Josip Orišković, Igor Klarić iz Maistre i Domagoj Perković također iz Maistre. Sudionici finala morali su proći pet teških zadataka pred publikom. Sommelier Sandi Paris opisao je finale svojim osobnim iskustvom. “Zaista vam ne bih bio u koži trenutno. Ovo što vi sad ovdje radite, to smo mi prije trideset godina morali znati tek na svjetskom prvenstvu.” Parisov komentar dovoljno govori o razini znanja domaćih sommeliera koja stalno raste.
Prvi zadatak pred sommelierima bio je pronaći i pravilno natočiti blanc de blancs šampanjac sucima koji su predstavljali restoranske goste. Svi finalisti su više manje uspješno odradili zadatak, osim jednog sudionika koji je pogrešno gostima točio pjenušac umjesto šampanjca. Među težim zadacima svakako je bilo prepoznavanje pića na blind tastingu. Slijepo kušanje pića poput pelinkovca, šljivovice, vina i viskija zadavalo je muke gotovo svakom natjecatelju.

Dekantiranje najodležanijeg vina dostupnog u restoranu svi natjecatelji su odradili vrlo dobro. Ponovno je jedan od težih zadataka bio ispravak vinske karte ponuđene finalistima. U samo četiri minute svaki natjecatelj je trebao identificirati pogreške na vinskoj karti, što je važan zadatak jer su pogreške na vinskim kartama svakodnevica, pogotovo ako ih nije pisao stručan sommelier.

Zadnji zadatak bio je rastakanje pjenušca u osam čaša tako da u svakoj čaši bude jednaka količina pjenušca, a boca ostane prazna. Osim nabrojanih zadataka, komisija je ocjenjivala i stav, jezik i znanje sommeliera i pristup  gostima. Nakon nastupa finalista ocjenjeno je da se titula najboljeg sommeliera Istre i Kvarnera nakon duge pauze vraća u Istru. Pobjednikom je proglašen Domagoj Perković iz Maistrinog hotela Amarin iz Rovinja.

Gospodin Perković u finalu je pokazao profesionalni stav i ozbiljno znanje. Pobjednik regionalnog finala prema prafilima više se ne može natjecati, ali pobjednici državnih prvenstava mogu sudjelovati više puta. Nagrade je finalistima dodjelio sommelier Emil Perdec. Rezultat natjecanja za najbolje sommeliera Istre i Kvarnera glasio je: 

1. Domagoj Perković, Amarin Family Hotel, Rovinj 

2. Josip Orišković, Dvorac Belaj, Belaj 

3. Igor Klarić, Amarin Family Hotel, Rovinj

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.