Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što ovoga proljeća ne valja s divljim šparogama? Čini se da ih restorani masovno zamrzavaju, što ubija njihovu jedinstvenu aromu

sparoge

Od sredine veljače do danas svakodnevno jedemo divlje šparoge, dalmatinske ili istarske. Restorani znaju da Hrvati obožavaju divlje šparoge, pa na zagrebačkin menijima nikad nije bilo više divljih šparoga nego ove sezone, što je ohrabrujuće. Problem je, nažalost, u tome što divlje šparoge u mnogim zagrebačkin restoranima ne mirišu na divlje šparoge niti su gorke. U Theatriumu, Bekalu, Carpacciu i još dva ili tri restorana prilično smo sigurni da smo jeli prave, žive, svježe divlje šparoge.

U većini drugih zagrebačkih restorana jeli smo lijepe, hrskave, neonski zelene divlje šparoge koje, međutim, nisu imale onaj lako prepoznatljivi herbalno sumporni miris divljih šparoga, ni dugi gorkozeleni okus divljih šparoga, koji se ne može imitirati. Bojimo se stoga da velik broj zagrebačkih restorana zamrzava divlje šparoge, što se ne osjeti na teksturi jer drvenaste i tanke divlje šparoge  dobro podnose zamrzavanje. Ali se osjeti na okusu kojeg zapravo nema.

Gastronomski govoreći, zamrzavati divlje šparoge jednako je besmisleno kao zamrzavati bijele tartufe. Stoga se veselimo sezoni vrtnih šparoga, koje se uglavnom pripremaju zaista svježe. Uživanje u divljim šparogama ograničit ćemo na nekoliko restorana koji svoje najbolje sastojke ne stavljaju u zamrzivače.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.