Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šparoge s grilanim hmeljom i gribicheom od medvjeđeg luka Bekalova chefa Marka Turkovića, najoriginalnije su jelo od šparoga koje smo probali ove sezone 

Gribiche je francuski umak koji se dobiva emulgiranjem tvrdo kuhanih žumanjaka sa senfom i neutralnim uljem, i dovršava kiselim krastavcima, kaparima, peršinom i estragonom. Chef Marko Turković u Bekalu gribiche dovršava medvjeđim lukom, koji je tako precizno i dobro obrađen da u umaku ostaje samo njegova sočna biljna slatkoća, bez traga sumpornih spojeva.

Neonski zeleni gribiche pratnja je debelim vrtnim šparogama, koje dolaze s grilanim hmeljom, kiselkastim, gorkastim zadimljenim listićima koji ovo jelo lansiraju u stratosferu srčanih i nabrijanih sezonskih okusa. Turkovićeva verzija u Bekalu definitivno je najoriginalnije jelo sa špargorama koje smo ove sezone probali u zagrebačkim restoranima. Šparoge su nove na Bekalovu meniju, na kojemu i dalje briljiraju grilani mladi kupus na kremi od inćuna s koromačem, bukovače u jusu od pilećih ili gusjih krila i mazalice s odležanom teletinom, slatkim mladim lukom i kiselim šljivama, kao i Turkovićevi klasici tartar s ribanim junećim srcem i koprivom i nevjerojatna janjetina u karameliziranoj sirutki.

Bekal zadnjih dana radi s jako mladom janjetinom koja doslovno miriše na bilje koje je pasla. Bekal sada radi samo degustacijski meni u kojem se pojedina jela mijenjaju ili modificiraju ovisno o sezoni i dostupnim sastojcima, a lista prirodnih vina još vrlo sramežljivo jača, ali jača. Bekal, napisali smo nedavno, kuha uvjerljivo najukusniju hranu izvan repertoara visoke kuhinje, a Turkovićeve šparoge s hmeljom tu činjenicu vehementno potvrđuju

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.