Zadar je jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj i na cijelom Jadranu, ne samo hrvatskom Jadranu. Zadar je grad s uvjerljivo najspektakularnijom tržnicom i ribarnicom u Hrvatskoj. Zadar, međutim, nikad nije imao ozbiljne restorane.
Ne kažemo da je hrana u Zadru općenito loša. U Zadru se može pronaći nekoliko dobrih bistroa, u strogom centru smještena je odlična rustikalna konoba Skoblar, a Labrax chefa Saše Begana pokazuje je da se i u Zadru može doista ozbiljno kuhati. Ali jedini zadarski restoran zaista visokog ranga jest Konoba Griblja velikog chefa Brace Sanjina u obližnjem Sukošanu, koji ne spada među najljepša mjesta na Jadranu. .
Zašto u Zadru nikad nije bilo ozbiljnih gastronomskih restorana? Vjerojatno zato što u Zadru nije bilo publike za ozbiljne gastronomske restorane. Najbolji dokaz za tu tezu jest povlačenje genijalnog Tiana am Meer iz hotelskog kompleksa Falkensteiner.
Podsjetimo, bečki Tian jedan je od prvih vegetarijanskih restorana na svijetu koji je dobio Michelinovu zvjezdicu. Austrijsko-hrvatski chef Paul Ivić prije nekoliko je godina u Falkensteineru kraj Zadra otvorio ljetni pop up Tian. Lani ga više nije bilo. U Falkensteiner i drugdje na zadarskom području naprosto nije dolazilo dovoljno gostiju koji bi razumjeli zašto je Tian važan i koji bi znali uživati u fenomenalnom ali diskriminativno sofisticiranom Ivićevom kuhanju. Takve goste privlače vrhunski hoteli, kakvih u Zadru nikad nije bilo. U svibnju se na zadarskom području otvaraju dva vrlo ambiciozna hotela.
Jedan je Hyatt Regency u staroj Maraskinoj zgradi u najstrožem centru. Hyatt Regency ima 133 sobe i nekoliko restorana i barova. Riječ je o hotelu s pravih pet zvjezdica, iza kojeg stoji turska Dogus Grupa. Drugi je Preko Ugljen Island Curio Collection by Hilton, na ribarskom otoku Ugljanu preko puta Zadra. Riječ je o investiciji od 15 milijuna eura. Preko Ugljen Island ima 65 soba. Preko Ugljen Island u vlasništvu je zagrebačke tvrtke Zagreb City Hotels, koja posjeduje tri Hiltona u glavnom gradu i upravlja lani otvorenim opatijskim Hiltonom Keight.
I Hyatt Regency i Hilton na Ugljanu radit će cijelu godinu, što je iznimno bitno, jer će i zadarski restorani imati za koga raditi cijelu godinu. Ovdje treba dodati kako se u zadarskom arhipelagu na Dugom Otoku nalazi i Villa Nai, najluksuzniji hrvatski hotel uopće, koji od ove godine također planira primati goste i izvan pune sezone. S jednim ultraluksuznim i dva vrhunska hotela, u Zadru bi se napokon mogli stvoriti uvjeti za razvoj ozbiljne restoranske scene.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.