Ovca s otoka Paga je gotovo mitska životinja. Svatko tko je makar jednom bio na Pagu sigurno je među suhozidima vidio stado ovaca koje izgleda kao da pase golo kamenje. Paška ovca je upravo zbog tog surovog krajolika toliko gastronomski dragocjena. Iz golog kamenjara i malo aromatičnog bilja ona daje fantastičan paški sir, ali i nadaleko hvaljenu pašku janjetinu koja se smatra najboljom u Hrvatskoj.
U subotu je tako organiziran festival koji slavi pašku ovcu prikladno nazvan MarsOvca, u kojem se spajaju svemirski krajolik otoka Paga i ovca. “Očekujemo oko 400 ljudi. Željeli smo pokazati ljudima kako izgleda prava, starinska i tradicionalna paška kuhinja. Fast food nam je uzeo maha i sad se vraćamo korijenima,” rekao nam je Boris Šuljić, vlasnik Boškinca i spiritus movens MarsOvce. “Posebno mi je drago što sve ove konobe i restorane zapravo predstavljaju mladi nasljednici koji su upravo preuzeli posao od svojih obitelji.” I zaista, mladi kuhari entuzijastično su pripremali ogromne količine janjetine za goste koji su pohrlili na plažu Jadra, od obitelji s djecom i mladih ljudi, do starješina iz Stare Novalje i Novalje.
MarsOvca je posve drukčiji festival od običnih lokalnih fešti kojima je cilj okupiti zajednicu i napraviti zabavu do kasno u noć. MarsOvca ima jasnu poruku koju uspješno komunicira svojim gostima, ali i ugostiteljima. Što je izdvaja od sličnih festivala na kojima smo bili. Pokazujući drukčije lice paške janjetine, skute, sira i ostalih otočkih delicija, MarsOvca poručuje da tradiciju i autohtone lokalne namirnice treba čuvati, ali i pripremati na što originalnije načine kako bi privukla veliki broj ljudi. Priprema ovakvog festivala na otoku poznatom po partijanerima iz cijelog svijeta, s gradom prepunim visokokaloričnih ugljikohidrata na svakom koraku, jest zanimljiva.
Kako se Novalja koja trenutno živi od Zrća i nezahtjevne klijentele može postati destinacija autohtone gastronomije? Ekipa Borisa Šuljića i desetak ugostitelja Novalje i okolnih sela pokazali su put i napravili temelje za dalje. S izvrsnim vizualima i snažnom porukom, gosti su dočekani u subotu poslijepodne na plaži Jadra sa spektakularnim pogledima na Velebit, velebitski zaljev, more i susjedni otok Rab. Na golom kamenu bez ikakve infrastrukture koja bi olakšala posao, ugostitelji su pripremili spektakularni događaj koji je dočarao život na Pagu.
Četrdesetak jela od janjetine i sira ostavilo je mogućnost svakome da proba što ga zanima. Novaljski ugostitelji pripremili su klasike od janjetine poput peke i ražnja, ponekih internacionalnih formata poput piadina, ali veliki dio njih je pripremao podcijenjene dijelove janjetine koji se ne mogu tako često probati, pogotovo ne u restoranima. Počeli smo s fermentiranom skutom i mišancom koju je pripremao Boškinac, kao i izvrsnim janjećim tartarom i paštetom od janjetine. Topla predjela su pokazala da paški ugostitelji imaju mnogo znanja o izvlačenju gotovo arhaičnih okusa. Janjeća toćada s makarunima i ribanim paškim sirom bolja je nego u restoranima, dok je orzotto s janjetinom bio bogat i moćan u svim okusima.
Fritaja sa sušenim janjećim butom pokazala je manje poznate dijelove janjetine u poznatom formatu, a velik je broj ugostitelja jednostavno rasprodao sve što je imao. Nažalost, nismo uspjeli uhvatiti janjeće ražnjiće, pljeskavice i kobasice kod kojih se stvorio dugačak red i nakon kojeg se više nije imalo što prodavati. Na MarsOvci je naravno bilo i jela od janjećih iznutrica koje su također izazvale veliko zanimanje, ali gotovo ništa nije moglo nadmašiti janjetinu na ražnju i njezinu spektakularnu pripremu. Tri janjeta s ražnjeva koji su se okretali na otvorenoj vatri među kamenjem, planula su gotovo u sekundi. I s dobrim razlogom, jer je janjetina za koju se čekalo u redovima bila perfektna. Slatice su nestale i prije nego su završena glavna jela, što ne čudi s obzirom na zanimljvu ponudu poput baskijske paške torte, rafiola od skute, metajnarskog kolača od skute i mnogih drugih.
MarsOvca je ove godine zapravo pokazala kako bi izgledati festival koji nije orijentiran samo na čistu zabavu već i na promociju lokalne gastronomije, kroz priču u kojoj se isprepliću jedinstveni okoliš i životinja koja predstavlja cijeli otok, pa i način života. Utoliko je MarsOvca ove godine uspješna i ostavlja prostora za napredak u lokalnim razmišljanjima. MarsOvca nije završila u subotu navečer. Ona se nastavlja kroz sljedećih mjesec dana u desetak restorana diljem Novalje i okolnim selima, gdje su ugostitelji osmislili tematsku ponudu posvećenu paškoj janjetini.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.