Danas bi u Zagrebu trebalo biti sunčano i više od dvadeset stupnjeva. Vrijeme je, znači, idealno za ručak na otvorenom, u idiličnom zelenom i cvjetnom proljetnom ugođaju s lijepim pogledima. Problem je, međutim, u tome što je u Zagrebu vrlo malo restorana čije su terase smještene u zelenom i cvjetnom proljetnom ugođaju s lijepim pogledima. Tri su razloga za to.
Prvo, većina najboljih restorana u Zagrebu nalazi se na asfaltu i u betonsko staklenim ambijentima. Tu mislimo na pješačku zonu Teslina-Masarykova s Theatriumom, Kiyomijem, Vinodolom, Sopalom, Nomuom, Carpacciom i Navom, kao i na Radničku s Manom2 i Tekkom. Drugo, kvaliteta kuhanja u podsljemenskoj zoni gdje se u ovo doba godine tradicionalno išlo na subotnje i nedjeljne ručkove na otvorenom, toliko se urušila da je većina podsljemenskih restorana postala gastronomski neprihvatljiva. Iznimke su, naravno, Tač i Wirtshaus, ali oni ne mogu imati prave velike terase zbog svog okruženja i arhitekture.
I treće, povezano s drugim, restoran s uvjerljivo najspektakularnijom terasom u Zagrebu, Šestinski lagvić, već je predugo gastronomski i ugostiteljski zapušten. Evo, dakle, depresivno kratke liste lijepih zagrebačkih terasa na kojima se može uglavnom dobro jesti.
Smješten preko puta šume ispod veličanstvenih gornjogradskih vrtova, a samo šest ili sedam minuta od strogog centra, Dubravkin put ima najljepšu terasu u Zagrebu, na kojoj vrijedi jesti. Gastronomski gledajući, Dubravkin put klasični je bistro s ponešto sezonskih specijaliteta i s prilično preciznim kuhanjem .
Baltazarov zeleni i cvjetni vrt spada među najromantičnije u Zagrebu. Baltazar je uspješno iskoristio sezonu divljih šparoga, koja je osvježila njegov konvencionalni meni. U Baltazaru se gotovo svakodnevno, osim nedjeljom, može pojesti svježa oborita riba.
Terasa Oleander najljepše je uređeni otvoreni prostor u centru Zagreba. Dio terase Oleander zauzimaju otmjeni Zinfandel’sovi stolovi, na kojima se poslužuju elegantna i luksuzna jela chefice Ane Grgić Tomić.
Maredova velika atraktivno uređena terasa jedinstvena je trešnjevačka gastronomsko turistička atrakcija. Maredovi steakovi spadaju među najsočnije u gradu, rižoto je uvijek vrlo dobar a vinska lista raznolika, s dosta opcija na čaše, uključujući šampanjac Lanson po prihvatljivim cijenama.
Velika Balonova terasa blizu Save jedino je lijepo mjesto u pomalo dehumaniziranoj dugoj ulici kojom dominiraju studentski dom, Kockica i HRT. Chef Stipan Iličić učinio je Balon gastronomski pouzdanim i sofisticiranim bistroom, s dosta sezonskih elemenata.
Ako vas ne smeta zvuk tramvaja, u Le Bistrou možete uživati u najelegantnijem uličnom ambijentu u Zagrebu. Toplo preporučujemo zapečeni kozji sir s divljim šparogama, orzoto s puževima i divljim šparogama, škampe s divljim šparogama u hladnoj juhi od komorača, rezance od sipe, tartar biftek s pomfritom, kao i drugi najbolji bečki šnicl u Zagrebu.
Karijolin zeleni vrt ispod Šalate ugodno je sklonište od gradske gužve, premda je samo stotinjak metara udaljen od velike tramvajske stanice u Draškovićevoj. Pizza u Karijoli sasvim sigurno nije trendovska, ali je veoma dobra u svom žanru.
Okrugljak nedvojbeno ima najspektakularniju terasu u Zagrebu iza Šestinskog lagvića. No, u Okrugljaku bi trebalo toliko toga promijeniti i poboljšati…
Terasa povijesno važnog restorana obitelji Miladin s koje puca lijep pogled na grad, obiluje zelenilom. Međutim, kuhanje i servis prilično su nekonzistentni. Perina su strateška prednost demokratske cijene.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.