Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PERNATI SKANDAL U MADRIDU Vlasti zatvorile kineski restoran Jin Gu jer je kao patke prodavao ulične golubove 

Ljudi jedu golubove. Ljudi oduvijek jedu golubove, a u zadnjih su petnaestak godina golubovi postali i sastavni dio degustacijskih menija restorana visoke kuhinje. Primjerice, u otmjenom Le Parcu u Reimsu, koji ima dvije Michelinove zvjezdice, prije mjesec dana poslužili su nam kao glavno jelo krvavocrvenog goluba u jusu od goluba. Čuveni londonski The Square bio je poznat po crveno pečenom golubljem mesu. Golubovi se danas, dakle, smatraju delikatesom. Ali ne bilo kakvi golubovi.

Domaći golubovi, to su ovi kojih su pune gradske ulice, mogu se uzgajati za meso  ali se moraju ubiti do četvrtog tjedna života. Postoji cijela industrija uzgoja domaćih golubova za meso. Nešto su cjenjeniji bijeli kraljevski golubovi, kao i nekoliko vrsta divljih golubova koji se svi također mogu uzgajati. Naši svakodnevni ulični golubovi ne jedu se zbog dva razloga. Higijenskog, jer nikad ne znate čime mogu biti zaraženi, i gastronomskog: golubovi se ne smatraju osobito ukusnima u odrasloj dobi. Što, čini se, nije spriječilo osoblje i dobavljače madridskog kineskog restorana Jin Gu da masovno love golubove po ulicama i trgovima španjolskog glavnoga grada.

Nadležne su higijenske vlasti, naime, otkrile da je Jin Gu rutinski posluživao golublje meso kao pačje meso. U kuhinji je pronađen velik broj očišćenih golubova bez ikakvih podataka o porijeklu, pa su madridski inspektori zaključili da je riječ o uličnim golubovima. Osim ovog ingenioznog pernatog skandala koji ima stanovito vizualno utemeljenje (golublje je meso tamno kao i pačje) inspektori su u kuhinji i smočnicama Jin Gua otkrili još niz težih nepravilnosti, bizarnosti i higijenskih ugroza.

Razni proizvodi zamrzivaču također nisu imali nikakve podatke o porijeklu i roku trajnosti, restoran je držao morske krastavce, koji jesu velika kineska delikatesa ali su već dugo zabranjeni u Europskoj uniji, a osobito je zanimljivo da je cijeli radni prostor restorana bio pun zamki za štakore; ne treba posebno isticati da su inspektori u restoranskoj kuhinji pronašli i pokojeg žohara. Jin Gu je na Googleu ocijenjen s 4,2.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.