Rijetko kad restorani u Dalmaciji reputaciju steknu van turističke sezone, ali splitski Mokosh smješten u kultnoj vili Tončić, očito je uspio u tome. Od prošlog ljeta do evo pred novu sezonu, postao je jedan od splitskih “in” restorana, posebno omiljen među ekipom srednjih godina željnom pristojnog ugođaja.
Odlučili smo se stoga posjetiti Mokosh u poznatom splitskom Perivoju, koji nesumnjivo ima najbolju terasu u Splitu izvan zone mora. I to smo se odlučili za doručak, obrok koji polako ali čini se sigurno ulazi u hrvatske gastro navade, prateći europske trendove. Kult Plave Kamenice već je pisao o različitim navikama ranih obroka u Hrvatskoj i na zapadu Europe. Po tom smo pitanju u Hrvatskoj još ovisni o teškim obrocima, poput pašticade ili graha. I tu je jedan od prednosti Mokosha, koji nudi pravi doručak a samo ranije serviranu hranu pogodnu za doručak.
Desetak je stavki na Mokoshevu meniju za doručak. Većina su jela koja se odmiču od klasične, konfekcijske ponude doručka. Chef Mokosha je Alberto Garcia Perez, Španjolac iz Cadiza koji je uspio kombinirati neka klasična pirinejska jela s hrvatskom tradicijom. Naručili smo Croquetas Iberico, okrugle krokete sa sirom i malo domaćeg pršuta i Carbonara toast napravljen od prepečenog brioša prekrivenog sirom, poširanim jajem i hrskavom slaninom
Kroketi su bili famozni, u ustima su izazvail eksploziju okusa, s preciznim omjerom sira, tijesta i pršuta u kojem nijedan okus nije dominirao a svaki se osjetio u zalogaju. Treba napomenuti da ovaj doručak nije za one koji vole veće jutarnje obroke, više je zamjena ljudima koji žele nešto prigristi a briga za zdravlje i gastro higijenu im brani da uzmu kiflu s hrenovkom u lokalnoj pekari.
Carbonara toast namijenjen je pak onima koji vole obilnije doručkovati. I količinom i kalorijama to je praktički ručak, ali vrlo dobro izveden da ne padne teško na želudac. Jaje je pravilno poširano, čvrsto izvana, tekuće i vruće iznutra. Prepečeni brioš iznenađujuće dobro se slaže s ostalim namirnicama, a moramo istaknuti i slaninu. Često pojam hrskave izjednačava s prepečenom slaninom, brojni lokali upadaju u tu zamku. Pržena slanina može biti i neprepečena i Mokosh to dokazuje.
Uz doručak smo u različiim fazama naručili najprije mocktail, pa voćni čaj. Uzeli smo Platanero, marakujin i mangov bezalkoholni koktel bili smo zadovoljni, čak i prije pogleda na cijenu koja je prihvatljiva. Bacili smo onda oko i na cijene koktela. Malo nas je čak i iznenadilo da imaju nekoliko koktela ispod deset eura, što je za splitsku koktel scenu izuzetno povoljno. Čaj je Dammannov, poslužuje se s medom i limunom, tako da nas je i ta cijena ugodno iznenadila.
Za kraj smo naručili i cimet rolicu i pogriješili. Ne zbog rolice, koja je bila odlična kombinacija cimeta, peciva i sladoleda, već zbog činjenice da se za doručak ipak može pojesti bez da to utječe na nastavak radnog dana. Ukratko, količinski smo mogli i bez toga. Možda nas je zavarala umanjenica “rolica”, jer radi se o povelikom kolaču, koji može biti i jedini obrok za one koji vole slatko započeti radni dan.
Nepravedno bi bilo ne spomenuti interijer, koji igra veliku ulogu i čitavom iskustvu. Kako sami vlasnici kažu, radi se o miksu secesije i Milan Memphis stila, ovisno o prostoriji do, a mi smo bili u ovoj talijanskijoj. Primjetili smo i blagi utjecaj američkog mid century stila, ali koji god bili stilovi, bitno je da su pogođeni dobro i da prostor djeluje veselo i optimistično, sjajan okvir za dobar nastavak dana. Ne odmaže niti pogled na unutarnji perivoj, što će biti moćni as u Mokoshevu rukavu čim prestanu ova južinasta kišna siva jutra u Splitu. Istaknimo kako je i na takvo jutro u restoranu bilo desetak gostiju prije devet sati ujutro. Kao što rekosmo, Hrvatska se lagano navikava i na doručak kao ozbiljan obrok.
Cijene su posebna priča. Dva jela, čaj, mocktail i kolač platili smo 24 eura, više nego prihvatljiv iznos. Jedna osoba zapravo može doručkovati i popiti čaj, kavu ili sok za manje od 10 eura, što je cijena usporediva sa zadnjom zalogajnicom. Za vjerovati je kako je to jedan od razloga da je Mokosh postao jedno od omiljenih mjesta lokalaca, value for money je jako dobar, nemate osjećaj da vas je netko “oženio”. Jasno, ostaje čekati ljeto za vidjeti hoće li ovakva cjenovna politika zadržati, a do tada Mokoshu palac gore, trebat će još samo istestirati ih i u kasnijim dijelovima dana.
HRANA 4/5 PIĆE 4 SERVIS 4 AMBIJENT -5
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.