Junior Top Chef natjecanje koje je u Hrvatskoj lani pokrenuo METRO, jedino je profesionalno domaće natjecanje koje okuplja kuharske profesionalce u najranijoj dobi, dok još pohađaju kuharske srednje škole. Ovaj Metroov dalekovidni koncept najvažniji je doprinos budućnosti hrvatske gastronomske scene još otkad je Chef’s Stage Rudija Štefana počeo slati mlade stipendiste u prestižne svjetske restorane i kuharske škole. Neki od tih mladića i djevojaka danas vode istaknute restorane, a vodit će ih zasigurno i neki od današnjih natjecatelja METRO Junior Top Chefa.
Na prvom izdanju METRO Junior Top Chefa održanom lani u sklopu Weekend Food Festivala u Rovinju, pobijedila je Anđela Kurilj, učenica Turističko-ugostiteljske škole u Splitu. Ove godine svaki je Regionalnih centara za kompetentnost u ugostiteljstvu i turizmu ima priliku nominirati po pet učenika završnih razreda kuharskog smjera, tako da se na kvalifikacijama u Zagrebu i Splitu natjecalo 30 kandidata iz Srednje škole Zabok, Turističko-ugostiteljske škole Split, Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Ugostiteljske škole Opatija, Turističke i ugostiteljske škola Dubrovnik te Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.
U prvom krugu natjecanja učenici su moralipripremiti jela s jednom od dvije zadane namirnice, piletinom ili ribom, koje su nasumično birali. U prvom dijelu zadatka morali su očistiti ribu ili razrezati pile, a nakon što je žiri ocijenio da su zadatak uspješno izvršili, mogli su nastaviti s pripremom jela, koja su se ocjenjivala prema okusu, kreativnosti i tehničkoj izvedbi. U žiriju su ove godine bili Katarina Vrenc, chefica zagrebačkog bistroa Sopal i Mlada chefica godine u izboru Kulta Plave Kamenice, predstavnica JRE-a Floriana Ružić, chefica restorana San Rocco u Brtonigli, chef Vehid Šaldić iz riječkog restorana Il Mondo, chef Ivan Vrbanec i novinarka Dobre hrane Teddea Senjanović. Na izboru u Splitu udrugu JRE predstavljao je vlasnik murterske konobe Boba i presdjednik JRE-a Vjeko Bašić. Dvanaest natjecatelja koje je odabrao žiri, ulaze u drugi krug METRO Junior Top chefa koji će se održati u travnju.
“METRO Hrvatska ostaje predan podršci razvoju ugostiteljstva, a projekt METRO Junior Top Chef nastavlja igrati ključnu ulogu u osnaživanju mladih kuharskih talenata. Dugogodišnja suradnja s restoranima i hotelima omogućila nam je uvid u važnost ulaganja u buduće generacije kuhara, a ovim natjecanjem pružamo im priliku za učenje, usavršavanje i povezivanje s vrhunskim profesionalcima. Ponosni smo što i ove godine možemo biti dio njihove kulinarske priče i potaknuti izvrsnost u hrvatskoj gastronomiji”, rekao je Igor Kotaran, direktor marketinga METRO Hrvatska.
Lanjsku pobjednicu Anđelu Kurilj prvo je mjesto na METRO Junior Top chefu odvelo na dvotjednu edukaciju u istanbulskom centru Gastronometro kod poznatog chefa Maksimiliana J.W. Thomaea, drugoplasirani Filip Viljevac iz Osijeka stažirao je u restoranu španjolskog chefa Alejandra Serrana, najmlađeg dobitnika Michelinove zvjezdice, dok je Ivano Grgić iz Opatije kao trećeplasirani imao priliku učiti u Michelinovu restoranu Dubravkin put kod chefa Tibora Valinčića.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.