Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŽIVJELA IGNORANCIJA Kako je, pobogu, moguće da novi skupi restoran poput krčkog Gatta Nera ne zna što je rižoto, premda prodaje rižoto za 29 eura?

Rižoto se, ponovimo tisućiti  put, kuha kodificiranom metodom. Rižoto je jelo od riže koja se tostira i zatim 15 do 20 minuta kuha u temeljcu. Dodaci poput škampa, liganja, gljiva ili šparoga dodaju se pred kraj kuhanja. Zatim se još u rižoto umiješaju maslac i sir.

Klasični rižoto kuha se tako da kuhar neprekidno miješa rižu, dok ne postane al dente ali i kremasta. Riža dobiva kremastost izvlačenjem vlastitog škroba ; to je svrha stalnog miješanja (masiranja) riže.

U velikim se kuhinjama, koje nemaju dovoljno kuhara ili vremena, rižoto može pripremati bez miješanja, u ekspres loncu ili u konvektomatu ili nekom trećem tehnološki suvremenom uređaju. Ali, bazična metoda uvijek je ista: tostiranje pa kuhanje riže u temeljcu pa dodavanje drugih sastojaka pa eventualno mantekiranje parmezanom i maslacem. To je rižoto. I to svaki ugostitelj koji stavlja rižoto na jelovnik naprosto mora znati. Kao što svaki kvalificirani kuhar mora znati kako se rižoto kuha.

Riža prelivena umakom nije rižoto i nema kremastu, katkad valovitu teksturu rižota. E sada, naš recenzent Luka Peranić u petak je u restoranu Gatto Nero u Malinskoj naručio rižoto od škampa a dobio je kuhanu rižu sa škampima, što je vidljivo na fotografiji.

To je  otprilike kao da naručite bečki odrezak a dobijete teleći šnicl s roštilja. I jedno i drugo je teletina, ali šnicl s roštilja nije bečki. I jedno i drugo je riža, ali kuhana riža sa škampima nije nužno rižoto sa škampima. Gatto Nero novi je krčki restoran s ambicioznim sastojcima i visokim cijenama. Njihova riža sa škampima košta 29 eura. Zaista je nerazumljivo da vlasnici novog ambicioznog i skupog restorana ne znaju što je rižoto. Gatto Nero nije usamljen. Naprotiv, primjer Gatta Nera samo pokazuje da je ignoriranje osnovnih profesionalnih znanja i dalje strateški problem velike većine jadranskih restorana. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.