Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MIVA je postala zastupnik Clase Azul, ekskluzivnog brenda tekila i mezcala čije boce koštaju između 200 eura i 30.000 eura

Arturo Lomeli svoj je prvi bar u Guadalajari kupio kao 23-godišnjak. Brzo je ustanovio da ne voli ugostiteljski posao, ali da voli jaka pića. Pa je počeo proizvoditi tekilu. Njegova prva marka tekile propala je za pola godine. Pametni i poduzetni gospodin Lomeli vratio se na fakultet i odlučio proširiti svoja znanja o marketingu.

Naučio je ono najvažnije: da bi neki proizvod uspio mora se vidljivo razlikovati od drugih istovrsnih proizvoda. I tako je 1997. u Guadalajari nastala Clase Azul, najpoznatija luksuzna tekila na svijetu: najjeftinije boce Clase Azul koštaju između 150 i 200 eura, a najskuplje iz posebnih, limitiranih edicija, mogu koštati do 30 tisuća eura. Arturo Lomeli odlučio je izboriti prepoznatljiv, jedinstveni položaj na tržištu jedinstvenim i prepoznatljivim dizajnom boca. Svaka boca tekile i mezcala Clase Azul proizvodi se ručno, od keramike. Proizvodnja pojedine boce traje između sedam i petnaest dana a sve su boce pažljivo dekorirane motivima agave ili ikonografijom pretkolumbovskog Meksika.

Boce, odgovorne za visoku cijenu Clase Azul, uistinu su spektakularne: riječ je o proizvodima visoke zanatske a u nekim slučajevima i umjetničke vrijednosti. No, Lomaliju je trebalo punih 16 godina da komercijalno uspije. Tek pošto je 2013. godine promijenio američkog distributera, Clase Azul postala je statusni luksuzni proizvod poput Hennessyjeva konjaka Richard ili kalifornijskog caberneta Screaming Eagle. Te 2013. Clase Azul imala je manje od sto zaposlenih. Sada ima više od 2000 zaposlenih.

Clase Azul došla je u Hrvatsku 2016. godine zahvaljujući zagrebačkom Acrobatu. Nedavno je zastupništvo Clase Azula preuzela zagrebačka MIVA. MIVA počinje prodavati Clase Azul 15. ožujka. U srijedu 26. veljače u Mivinom bistrou u Strojarskoj ulici održan je tasting četiri tekile i jednog mezcala Clase Azul. Sva su pića poslužena u elegantnim, laganim manjim čašama na stalku

Clase Azul nipošto ne želi da se tekile piju kao shotovi, s limetom i soli, nego kao ozbiljni destilati, poput single malta ili konjska. Uvjerljivo najbolji dojam ostavio je mezcal San Louis Potosi u distinktivnoj crvenoj boci. San Louis Potosi, nazvan po istoimenoj državi, proizvodi se od zelene agave koja se ne peče u jamama, pa ovaj mezcal za razliku od većine drugih nije zadimljen.

San Louis Potosi čarobno miriše na kamenice, zeleni čili (agave su očito pune pirazina), Tabasco, svježe pokošenu travu i alge. Riječ je o jednom od najoriginalnijih i najkompleksnijih bouqueta u bilo kojem destilatu, koji smo kušali unatrag više godina.

San Louis Potosi odlično spaja veliko tijelo s neobičnim aromama, okus je dug i intenzivan i uopće ne peče. San Louis Potosi malo je remek djelo, koje bismo htjeli piti uz sirove kamenice, sushi s masnom tunom, belottu, kavijar ili naprosto uz fritaju s divljim šparogama.

Tequilla Plata bazična je, prozirna, elegantna, lagano citrusna tekila. Gold je prilično sladak, s okusima smokve, čokolade i likoricije, Anejo odležan 25 mjeseci pršti okusima i mirisima naranči podcrtanih cimetom i novim hrastom, dok je kratko odležani Reposado pun vanilije, s blagim dodirima hrasta i banane i s dugim linearnim, elegantnim okusom. Sve su tekile dobro balansirane, imaju čvrstu strukturu i gotovo uopće ne peku. Bitno su elegantnije, zaokruženije i autoritativnije nego prije desetak godina kad smo prvi put probali Clase Azul.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.