“Čim smo pobrali višnje, maraške, stavili smo ih da se maceriraju u vinskom destilatu. Premda smo Red Velvet zamislili kao liker od višanja, nismo htjeli koristiti industrijski šećer. Čekali smo berbu grožđa, pa smo naš višnjevac zasladili moštom. I tako smo dobili potpuno prirodni liker od višanja iz našeg voćnjaka, zaslađen moštom iz našeg vinograda, napravljen ne bazi našeg vinskog destilata,” pričao nam je sinoć Tonči Madirazza, vlasnik najveće privatne vinarije na Pelješcu koja se zadnjih godina sve ambicioznije bavi i jakim pićima.
Rezultat je potpuno neobičan za hrvatsku stilistiku likera. Hrvatski su likeri slatki. U redu, svaki liker mora biti bar donekle sladak jer liker nije liker ako ne sadrži određenu količinu šećera. Ali, hrvatski su likeri uglavnom zaista jako slatki. Madirazzin Red Velvet ne lijepi usta. Njegova je slatkoća voćna, okus dug, naglašeno voćan, razigran i prepun ljeta, s onim ugodnim kiselo-slatkim, blago oporim notama zrelih višanja, a mirisi podsjećaju na šetnju zadarskom tržnicom, najraskošnijom u Hrvatskoj, u vrijeme berbe maraški i trešanja.
Red Velvet sadrži 19 posto alkohola, vrlo se lako pije i odlično se slaže s tamnom čokoladom, čokoladnim desertima, kolačima od kestena ali i suhim smokvama. Treba ga poslužiti ohlađenog na pet ili šest stupnjeva jer tako dodatno dobiva na svježini i živahnosti primarnih voćnih aroma. Ljeti bi ga trebalo piti uz sladolede od tamnog ljetnog voća, čokoladne sladolede, kao i uz ljetne klasike: savijače od svježih višanja i svježih trešanja.
Madirazzin Red Velvet uvjerljivo je najbolji liker od višanja dosad proizveden u Hrvatskoj. Koji ima samo jedan problem. Napunjeno je tek nekoliko stotina malih bočica od dva decilitra. Nadamo se da će se u budućnosti ovaj doista zanatski liker proizvoditi u puno većim količinama.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.