Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Zmajska pivovara banner
Divider Text

VELIKO FINALE Pelegrinijev Rudolf Štefan osvojio je drugo mjesto u izboru za Chefa godine sa 150 bodova

Rudolf Štefan najčvršća je konstanta hrvatske restoranske scene. U svim dosadašnjim izborima Kulta Plave Kamenice za Chefa godine, vlasnik i chef šibenskog Pelegrinija plasirao se u sam vrh, a dvaput je pobijedio. Niti jedan drugi kuhar u osam godina našeg izbora za Chefa godine nije zabilježio toliko visokih plasmana.

Vrlo je vjerojatno da ni jedan drugi kuhar ne uživa toliki autoritet u profesionalnoj zajednici; Rudi Štefan nije masovno omiljen kao primjerice Hrvoje Zirojević, ali Štefana svi cijene. Postoje najmanje tri razloga za Štefanov visoki renome u hrvatskoj gastronomskoj javnosti. Prvo, gospodin Štefan od Pelegrinija je napravio prvi funkcionalni, dugoročno održivi fine dining restoran visoke međunarodne klase u poratnoj povijesti dalmatinskog ugostiteljstva (Nautika jest fine dining restoran po formatu, ali se sadržajno bavila fine diningom samo par godina dok je u Nautici kuhao Špiro Pavlić).

pelegrini-dagnja

Drugo, Štefan je u Pelegriniju artikulirao novi dalmatinski kulinarski rukopis; Štefanov se utjecaj i danas vidi u nizu hrvatskih restorana. I treće, Rudolf Štefan je pokretač i promotor. On je čovjek koji je, u dosta nemogućim šibenskim uvjetima, bez elementarne hotelske infrastrukture uspio organizirati dva Chef’s Stagea; radilo se o ozbiljnim gastronomskim kongresima s međunarodno relevantnim sudionicima.

Kao član Vijeća Hrvatske turističke zajednice Štefan pokušava promovirati više inicijativa za unapređivanje stanja u hrvatskom ugostiteljstvu. Kao chef mentor, Štefan je odgojio niz kuhara koji sada uspješno rade u žanrovski različitim hrvatskim restoranima. Naposljetku, Rudolf Štefan i njegov sjajni sommelier Brane Vukšić, vodeći se načelima afirmacije lokalnog, prije više od deset godina počeli su sustavno promovirati vina iz šibenskog zaleđa koja u ono vrijeme nisu skoro nikoga zanimala. A danas su Sladić, Bibich i Testament nacionalne zvijezde.

zmajska-pivo-rouge

Zmajska pivovara, prva hrvatska profesionalna craft pivovara koja proizvodi i niz kompleksnih  gastronomskih piva od Pozoja do Rougea 22, dugogodišnji je pokrovitelj izbora Chefa godine Kulta Plave Kamenice. Chefa godine i Restoran godine biraju isključivo restoranski profesionalci; chefovi, investitori i gastro novinari.

Rudolf Štefan definitivno zaslužuje najviši status u hrvatskoj gastronomskoj hijerarhiji. Chefa godine bira pedesetak profesionalaca iz hrvatske restoranske industrije: chefovi, restorateri, investitori i gastro novinari. Nitko ne smije glasati za chefa s kojim je poslovno povezan. Svaki birač može glasati za pet chefova: prvoplasirani na listi svakog glasača dobiva 10 bodova, drugi 8, treći 6, četvrti 4, a peti 2 boda. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.