Zaista najbolji nacionalni restorani u Hrvatskoj nisu tradicijski nego pripadaju raznim žanrovima fine dininga: od progresivnog Nava i Cap Aurea, preko modernističkog Pelegrinija do zaigranog, hedonističkog Dvora. Radi se o restoranima koji mijenjaju nacionalnu i regionalne gastronomije.
Kad je pak riječ o tradicijskim nacionalnim restoranima, slika je nešto manje zanimljiva jer se u Hrvatskoj, nažalost, tradicionalnom kuhinjom i danas smatraju veliki komadi rustikalno pripremljenog neočišćenog mesa i punog sirovog ili polusirovog luka i češnjaka. Ipak, uspjeli smo sastaviti listu od osam vrlo dobrih restorana koji se civilizirano, stručno i uglavnom sezonski bave tradicijskom nacionalnom kuhinjom.
Tač je već godinama najbolji hrvatski tradicijski nacionalni restoran. Tač odlikuju izvrsni sastojci, sezonska orijentacija, sklonost prirodnim vinima i maštovito, kompetentno kuhanje Vesne Miletić. Tač drži i prvorazrednu jadransku bijelu ribu, dok se prvo proljetno povrće podrazumijeva.
Alla Beccaccia je primjer uspješno modernizirane tradicijske istarske konobe. Sastojci su izrazito sezonski i lokalni, kuhanje tehnički perfektno dok se recepture dobrim dijelom baziraju na starim istarskim jelima. Alla Beccaccia je vjerojatno najbolja istarska konoba.
Vinodol izvrsno balansira između konvencionalnih hrvatskih restoranskih jela i modernih mikrosezonskih jela koja se uglavnom nalaze na Vinodolovim tjednim kartama. Vinodol je toliko gastronomski nacionalno orijentiran da i izvrsni odležani steakovi ne dolaze iz Škotske, Amerike ili Urugvaja nego se nabavljaju kod križevačkog T Bonea.
Pojedini zagrebački chefovi misle da je Maha najbolji korčulanski restoran ili, barem najbolja konoba na dalmatinskim otocima. Maha je postala široko poznata pošto je uvrštena u Netflixov serijal Somebody Feed Phil, a danas je čuvena po pekama, u kojima se priprema doslovno sve od hobotnice i oborite ribe. do prvorazredne janjetine. Maha miješa i vrlo dobre koktele. Uz konobu Maha lokalnu gastronomsku tradiciju čuva i konoba Mate u Pupnatu.
Vinko je već desetak godina pouzdani klasik hrvatske tradicijske kuhinje. Kod Vinka je baš sve barem dobro, od finog lokalnog pršuta, preko moćnog telećeg rižota i slasnog mliječnog odojka do briljantnih, nevjerojatno ukusnih prženih mladih krumpira koji dolaze iz obližnjeg OPG-a Mrdeža.
Primizia je kombinacija tradicijskog gastronomskog bistroa i vrhunske pizzerije. Sastojci su izrazito sezonski, pa se za koji tjedan veselimo pizzi s bijelim tartufima koji se ribaju za stolom, raznovrsnim istarskim jelima s vrganjima, mladom maslinovu ulju… Kuhanje u Primiziji vrlo je profesionalno a vinska lista gotovo izvrsna.
Bez obzira na povremene neobične pogreške u prezentaciji, Baltazar je i dalje veoma, veoma dobar u svom core businessu, tradicionalnim jelima poput legendarne janjeće pljeskavice. Nedavno smo u Baltazaru uz pljeskavicu naručili i odlične sotirane lisičarke, prve ovoga rujna u Zagrebu. Zagrebački odrezak, lička teletina i sir s vrhnjem uvijek su ukusni, dok izbor bijele ribe i škampa može biti među najatraktivnijima u Zagrebu.
Zagrebački bistro Točkica, čije je prve menije postavljao Marijo Čepek, nostalgično se i kompetentno bavi najpopularnjim jelima hrvatske građanske tradicijske kuhinje. Špek fileki, pašticade, purice s mlincima i proizvodi OPG-ova iz okolice Zagreba okosnica su menija u Točkici, precizno su kuhana i efektno servirana, dok je vinska karta je moderna i vrlo dobra, s puno prirodnih vina, dobro prilagođena pairingu s hrvatskim tradicionalnim jelma
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.