Vinodolova tjedna karta ovog je ljeta ne samo jedna od najsezonskijih u Zagrebu nego i jedna od najuzbudljivijih.
Poslije padron paprika na humusu, izvrsnog gazpacha, malidžana i mladog graha s kozicama, na red su došli fažoleti s dresingom od inćuna i kozjeg sira i pečene paprike. Ali ne uobičajene pečene paprike kakve se krajem kolovoza i početkom rujna poslužuju u brojnom hrvatskim i mediteranskim restoranima.
Vinodolove crvene pečene paprike, na koje je jučer mirisala cijela Teslina, serviraju se s karamelom od misa i kremom od crnog češnjaka.
Rezultat je fenomenalan: miso je paprikama dao dodatnu slatkoću i dodir umamija, dok je crni češnjak elegantno zamijenio uobičajene komadiće sirovog češnjaka koji zapravo kontaminiraju pečene paprike jer je sirovi češnjak prilično nejestiv.
Pečene paprike s misom i kremom od crnog češnjaka slastan su primjer preobrazbe konvencionalnog jela na koje smo svi navikli u malu gastronomsku avanturu.
Poslije izvrsnih paprika naručili smo file brancina s kremom od patlidžana i crvenim curryjem. Chef Kristian Godinić proveo je srpanj u Tajlandu, pa je tako i curry ušao u Vinodolov repertoar. Ovo je jelo veoma ukusno, ali preblago za standarde crvenog curryja.
Uz jako fin ručak na vrućoj Vinodolovoj terasi pili smo osvježavajući hrskavi Sauvignon Klaudija Tomaza.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.