Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Michelinov LD na Korčuli ne kuha skoro ništa lokalno. Meni od 185 eura sadrži wagyu, angus, rubiu gallegu, gyoze…

Korčulanski LD jedan je od najluksuznijih hrvatskih restorana na jednom od najskupljih hrvatskih otoka. LD-ov ambijent je magičan, s jedne strane imate pogled na ultraluksuzne jahte, bodove i katamarane i nevjerojatnu prirodu Korčule i Pelješca, a s druge na živahnu šetnicu kojom prolaze stotine ljudi. Odmah na početku treba naglasiti da je LD vrlo dobar restoran, ali ne i vrhunski u gastronomskom smislu.

Chef Marko Gajski kompetentno i profesionalno priprema pojedina jela, s raskošnom prezentacijom i skupim sastojcima, ali meniju nedostaje karaktera i uzbuđenja. U LD-ovu jelovniku koji se nije mnogo mijenjao nekoliko godina, nema nijednog elementa Korčule, njezine jedinstvene prirode, gastronomske tradicije ni lokalnih jela. Što je velika šteta.

Kuhinja izbacuje luksuzna ali većinom rutinska jela kakva se mogu pojesti bilo gdje u svijetu, bez naglaska na lokalnost i sezonalnost. LD kao i svaki restoran ima pravo na svoje opredjeljenje. No ako odlučite raditi klasična i donekle starinska fine dining jela bez individualnog pristupa, u tome morate biti najbolji barem u ovom dijelu Europe, što LD ipak nije. Kombinacija jahtaških gostiju, pitanje nabave i određenih kočnica u kreativnom pogledu, vrlo je vjerojatno odredilo put kojim je restoran odlučio krenuti.

Ponavljamo još jednom LD je vrlo dobar restoran ali teško može zadovoljiti goste koje zanima gastronomija i očekuju otmjeni korčulanski fine dining. LD nudi jedan jelovnik sastavljen od šest ili sedam slijedova za 185 eura, što ga naravno smješta u najviši cjenovni ešalon hrvatskih restorana. Cijena je očekivana za rang restorana i Korčulu u špici sezone. Naša večera započela je jednim jedinim amouse boucheom, s četiri mala zalogajčića, položena na prekrasni tanjurić koji imitira morske valove. 

Kornet s parfeom od ribe i malo kavijara bio je solidan, nigiri od brancina svakako je bio bolji. Najviše nam se svidio taco s rajčicama i inćunima, zalogaj jednostavnog i intenzivnog okusa kakvih bi u meniju trebalo biti više. Već prvi slijed bio je vrlo luskzuan.  Carpaccio wagyu govedine (Kagoshima A5) i tartar od škotskog black angusa s aiolijem i mikro ljutikom, imali su perfektnu teksturu i duboke okuse, ali ovakvo jelo može se pojesti u sve više hrvatskih steakhousea i LD ne izdvaja ni po čemu.

Drugi prigovor je da kuhinja veliku većinu jela podcrtava umacima koji previše podsjećaju na majonezu, što dodatno ujednačava okuse u različitim slijedovima.  U jelu s plavoperajnom umak od komorača bio je toliko dominantan da nismo dovoljno osjetili ni tunu ni rajčice s kojima je poslužena. Gyoze s kozicama su zabavno i tehnički kompetentno pripremljene, ali ponovno ih je otupio beskarakterni umak koji su donekle izvukle blage note čilija. Škamp s raviolima i bisqueom od škampa odaje dojam rutinske pripreme, s neprecizno doziranim bisqueom u odnosu na ostale elemente na tanjuru. 

Glavno jelo je opet ziheraško. Odrezak rubia gallege uz krumpir i ragu od wagyua s umakom od gljiva. Odrezak je perfektno pečen s pulsirajuće crvenim mesom i dobrim demi glaceom. No, takav steak i takav demi glace možete pojesti u valjda milijun restorana diljem svijeta. Deserti prate nelokalnost menija, što je nevjerojatna šteta s obzirom na prirodu i gastronomsku kulturu Korčule.

S obzirom na očiglednu tehničku kompetenciju chefa Marka Gajskog, LD naprosto mora uvesti lokalne i sezonske elemente u meni i ponosno predstaviti Korčulu. Servis je večeru započeo hladno i distancirano, da bi se ipak više opustio pri kraju večere. Mala vojska osoblja ispravno je reagirala kad je počela ljetna oluja i gostima brzo osigurala neometan i ugodan nastavak večeri. Vinska karta je skupa, luksuzna i mjestimično dobro lokalno orijentirana, a mjestimično orijentirana na velika svjetska vina, obavezna na mjestima poput LD-a. Sve važne hrvatske vinske regije su zastupljene, kao i sve svjetske vinske regije. Mi smo uz večeru pili Birin Grk. Večeru za dvoje platili smo 475 eura. 

LD Restaurant

Don Pavla Poše 1-6, Korčula

HRANA 4 VINA 4 SERVIS -4 AMBIJENT -5 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.