Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZRĆE 2024 Od 10 eura za pizzu i loš koktel do 11.700 eura za jako veliku bocu Dom Perignona 

zrce

Zrće od pandemije nije isto kao prije. O Zrću se u medijima manje piše, pojedinih zanimljivih festivala nema: čini se da plaža na Pagu više ne privlači velike zvijezde svjetske scene. Stoga se Zrće zadnjih godina moralo rebrandirati u regionalnu destinaciju, iako je originalno bilo zamišljeno kao svjetska atrakcija. Na Zrću, svejedno, ima veoma mnogo stranaca.

Budući da je Zrće zapravo dizajnirano za strance, cijene su ondje uvijek bile visoke za hrvatske kriterije. Ni ove godine cijene nisu niske, ali su manje ekscesne nego ranije. Taksi od Novalje do Zrća košta 20 eura, što je naravno skupo za vožnju od nekoliko minuta ali je definitivno primjerenije od nekoliko stotina kuna koliko su prije nekoliko godina naplaćivali novaljski taksisti. Tome je uvelike pridonio i dolazak Ubera, koji je drastično snizio cijene svojedobno vjerojatno najskupljih taksija u Hrvatskoj.

Cijene hrane i pića izvan klubova jesu visoke za veći dio Hrvatske, ali nisu pretjerano visoke za skupe za kriterije na Zrću. Međutim, na Zrću je hrana zaista loša. Ponuda hrane sastoji se od pizza cutova, pilećih nuggetsa, kebaba, burgera, pomfrita i drugih unaprijed napravljenih jela koja satima stoje na svjetlu koje ih zagrijava. Takva hrana može biti najjeftinija na svijetu ali ni tad ne vrijedi, osim kad ste žešće alkoholizirani. Cijene se kreću od četiri do desetak eura.

Pića u lokalima izvan klubova također izgledaju jeftino i neprivlačno. Radi se o baznim koktelima koji su jako razvodnjeni. Kokteli uglavnom koštaju između desetak eura za čašu i dvadesetak eura za jumbo koktele: jumbo koktele ne možemo nikome preporučiti. Na Zrću radi i nekoliko restorana gdje se može sjesti i jesti. Oni već izgledaju nešto bolje i atraktivnije. Nekoliko restorana koje smo vidjeli nudi pizze koje koštaju između devet i deset eura dok se burgeri prodaju za jedanaest ili dvanaest eura. Nekoliko skupljih restorana dižu cijene pizze na dvadesetak eura i glavnih jela na trideset. Meni u kućic Surf ‘n’ Friesa košta desetak eura. 

Gastronomski gledajući, nešto bolji dojam ostavlja  Tattva koja je nažalost odustala od zanimljivog marokanskog jelovnika odavno odustala pa sad prodaje plate, sendviče i burgere. 

Na Zrću su, naravno, najzanimljiviji klubovi, i dok se na plaži osjetilo kako nema previše ljudi, klubovi su bili dobro popunjeni. Ulaz u klubove se ne plaća do određenog večernjeg sata. Nastupa li neki poznati izvođač, u klubove se može ući samo s ulaznicom.  U Noi, najpopularnijem klubu na Zrću, pregledali smo cjenik pića. Industrijska piva u klubovima koštaju pet do osam eura, što je slično cijenama na splitskoj rivi. Bazične malvazije najpoznatijih proizvođača koštaju šezdesetak eura, a kokteli otprilike desetak za čašu i tridesetak za litru.

Bottle service žestokih pića prirodno je skuplji, pa votke počinju od dvjestotinjak eura, Jack Daniel’s također, tekile završavaju na oko 400 eura, a poneka domaća alkoholna pića su jeftinija, pa je tako Badelov pelinkovac Antique točno 130 eura. Sve kulminira šampanjcima, koji su apsolutno preskupi. Mala bočica Moëta košta 60 eura, cijena se penje i do nekoliko tisuća eura za metuzaleme i skoro četiri tisuće eura za nabukodonosora.

Veuve Clicquot košta 240 eura a apsolutno najskuplje piće na listi jest metuzalem Dom Perignona za 11.700 eura. Metuzalem u Champagni sadrži šest litara,odnosno osam standardnih butelja šampanjca. Zrće ove godine ostavlja dojam skupog, ali nipošto nenormalno skupog mjesta. Ono danas više nije kontroverzna “Sodoma i Gomora” nego tek jedna velika party destinacija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.