Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BUDGET LJETOVANJE 12 masovno pristupačnih lokala Istre i Kvarnera u kojima se korektno do odlično jede

Ovoga ljeta svi pričaju o cijenama. Hrvatska je obala naprosto postala destinacija s imidžom loše vrijednosti za novac. Taj je loš imidž često opravdan. S druge strane, restorani su izloženi visokom rastu cijena nabave i još većem rastu cijena radne snage, pa nemaju puno prostora za korekcije prema dolje. Potrošače se to, naravno, ne tiče. Potrošači imaju onoliko novaca, koliko imaju i ako restorani ne stanu u njihov proračun, restorani će imati manje gostiju nego prijašnjih godina. Što, međutim, ne znači da se turisti koji ne idu svaki dan u klasične restorane moraju hraniti u supermarketima i pekarnicama. Postoje srednja rješenja: street food, roštiljarne, pizzerije, u kojima se može vrlo solidno ,katkad i odlično jesti za dvadesetak ili manje eura po osobi. Evo liste dvanaest istarskih i kvarnerskih lokala koji se uklapaju u kriterije profesionalne restoranske hrane, dovoljno velikih procija i dobrog ukusa. Neki su, dapače, i prilično originalni.

1. Hook & Cook, Pula

hook-cook-g

Hook & Cook vjerojatno je najbolji hrvatski riblji street food. Hook & Cook u centru Pule moderno je uređen, ima solidnu pivsku kartu i neobično širok meni za svoj žanr. U svibnju smo ondje za osam i pol eura pojeli izvrstan veliki hot dog s komadima tune, crvenim kupusom i ozbiljno ljutom majonezom, za osam eura. Fish and chips bio je još bolji.

2. Rumore, Labin

Najbolja istarska i jedna od tri najbolje hrvatske pizzerije i dalje briljira. Njene velike mirisne napoletane nisu osobito zahvaćene inflacijom, pa smo krajem 2023. tri pizze, jedne cannole i dva craft piva platili 50 eura. Nismo baš često jeli toliko senzacionalno ukusnih i prezasitnih ugljikohidrata za tako povoljnu cijenu.

3. Pločica, Pula

Žanr ćevapa u pločicama bio je iznimno popularan u osamdesetim godinama. U ovom je stoljeću gotovo izumro, da bi ga reinkarnirala pulska Pločica. Ćevapi su toliko slasni da ih je pohvalio jedan njemački chef s tri Michelinove zvjezdice. Pločica na pulskoj tržnici u ovom je trenutku možda najpopularniji lokal u Puli. Jednu veliku porciju ćevapa (šest pločica), jednu manju od četiri pločice, sve moguće priloge, dodatke i lepinje i tri craft piva platili smo 35 eura, što smatramo odličnom vrijednošću za novac.

4. Barolin, Poreč

barolin-ottocento1 (1)

Barolin je vinski bar s opsežnim izborom plata sira i ručno rezanim pršutom. Barolin smo uvrstili na ovu listu zbog tri razloga. Prvo, riječ je o relativno originalnom a jako komunikativnom konceptu kakvih je u Istri premalo. Drugo, cijene dobrih istarskih vina na čaše jeftinije su nego u većini restorana, a izbor je superioran. I treće, ponekad se nije loše najesti samo sira, kruha i vina. Ne treba vam cijela formalna večera. Barolin je skoro svake noći prepun.

5. Napoli, Labin

Napoli je nedavno proslavio 14 rođendan. Napoli je posvećen Diegu Maradoni i Leu Messiju. Napoli peče izvrsne napoletane, po cijenama koje su možda najniže u Istri u tom rangu kvalitete. U Napoliju se možete najesti za desetak eura, plus par eura za vrhunsko craft pivo .

6. McĆevap, Rijeka, Kukuljanovo

McĆevap je fast food u kiosku na cesti, ponuda pića je loša ali ćevapi i lepinje najslasniji su u cijeloj Rijeci. Cijene su uglavnom zanemarive, a ime nesporno duhovito.

8. Batak, Rijeka, Pula

batak-pula-3

Batak je najveći hrvatski restoranski lanac. Batak osim roštilja prodaje i burratu i tartar biftek, carpaccio i sezonske juhe  i nešto zabavnih jela za dijeljenje. Batak toči petnaestak vina na čaše i miješa nekoliko koktela. Cijene su i dalje bitno jeftinije nego u većini d restorana u Hrvatskoj.  Cijene ćevapa počinju sa sedam i pol eura, juhe koštaju oko četiri eura, dimljena pačja prsa deset eura, a zagrebački 13 eura.

9. Osojnak, Pobri

Oštarija Osojnak iznad Opatije otvorena je još 1974. godine. Radi se simpatičnom mjestu, s prijateljskim cijenama, vrhunskim roštiljem ali i širom ponudom jela koja uključuje janjetinu, odojak, teleće koljenice i carsku bajaderu. Nažalost, tijekom našeg nedavnog posjeta Osojnakova kuhinja nije imala ni jedno od o tih jela ali su zato ćevapi i pljeskavice bili izvrsni.

9. Fish House, Rovinj

fish-house-chiavalon

Fish House je mali lokal iznad Carrere, glavne rovinjske ulice. Fish House je tipični riblji street food, koji se bazira na maloj plavoj ribi i tuni. Kuhanje je vrlo profesionalno pa je logično što se ispred Fish Housea stvaraju redovi.

10. Tunaholic, Poreč, Rovinj

Tunaholic je prvi moderni hrvatski lanac ribljeg street fooda. Tunaholic varira u kvaliteti, zavisno o lokaciji. Onaj zagrebački u Petrinjskoj koji se u međuvremenu preselio u Arenu, bio je osobito nepouzdan. No, u originalnom lokalu u Poreču uvijek smo jeli zaista jako dobro. Burgeri sa steakom od tune i fritto misto glavne su atrakcije

11. Pirati, Rijeka

Pirati su, kažu, jedini lokal u Rijeci koji priprema biga pizzu. Osim veoma dobre pizze, Pirati kuhaju i niz dnevnih marendi poput lazanja, čobanca, musaka, raznih velikih salata. Pirati su veoma jeftini. Početkom godine dvije pizze i dvije cole platili smo dvadeset eura. Pirati, nažalost, katkad viču na svoje goste.

12. Putniku, Grobnik

Mnogi turisti koji se žele najesti prije dolaska na more, redovito jedu u Putniku, legendarnom cestovnom restoranu u blizini naplatnih kućica na Grobniku. Putniku je gotovo sigurno restoran koji izdaje najviše računa u cijeloj Kvarnerskoj županiji. Porcije u Putniku su ogromne, cijene niske s obzirom na količinu, hrana može biti vrlo dobra, ali i prilično grozna. Sirote punjene paprike nedavno su nam servirali u umaku koji se razdvajao od viška masnoće, a iz pljeskavice je doslovno curila masnoća. Prije par godine punjene su paprike, međutim, bile veoma ukusne. Preobilni ručak za dvoje u Putniku, s jednom Stellom i jednom Colom, ovoga smo proljeća platili 32 eura.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.