Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Tomašićevoj 13 otvorena je Fika, otprilike sedamnaesta inkarnacija legendarnog Blok Bara. Evo zašto bi Fika mogla uspjeti

blok-bar

Jednom davno, davno, na uglu Tomašićeve ulice u Zagrebu, blizu Meštrovićeve Džamije postojao je Blok Bar, mali četvrtasti lokal s ugodnom terasom. Susjedi su obožavali Blok Bar pa je kafić bio stalno pun. Blok Bar bio je jedan od najpopularnijih kvartovskih kafića u Zagrebu.

Onda su vlasnici odlučili prodati taj mali ali zaista šarmantni prostor. Pa se u Blok Bar negdje 2017. uselio Noel, restoran koji se ionako nalazi preko puta. Noel bar bio je ustvari prva Noelova  ekstenzija brenda. Noel u Blok Baru nije izdržao dulje od godinu ili godinu i pol premda je posluživao odlična vina, šampanjce i koktele kao i niz finih snackova. Noelov Blok bio je previše posh za susjedski kafić.
Poslije Noelove demisije u Blok Baru se promijenilo niz lokala: koktel bar L’erotic Gin  House koji je na kartu stavio i čokolino, pa Cicchetteria koja je izloge napunila bocama Camparija, pa još i Nuk Blok s veoma dobrom vinskom listom. Nuk Blok planirao je subotama  ispred bara peći roštilj, no nije izdržao dulje od četiri mjeseca. A jučer se, eto, u Tomašićevoj u prostoru Blok Bara otvorila Fika.

Koja bi mogla trajati puno dulje od pola godine. Fika je naziv za skandinavski ritual uživanja u kavi. Fika u Tomašićevoj bavi se specialty kavama. Na meniju drže deset kava. Tu je još nekoliko craft piva (ali i Heineken za svaki slučaj ) par ginova, točno  jedan whiskey, votka, tekila, neizbježna kombucha, nešto bezalkoholnih pića i po četiri slana i slatka zalogaja. Vina zasad nema. Cijene su prihvatljive. Bazični espresso košta manje od dva eura, veliko Zmajsko  oko četiri. Zašto mislimo da bi Fika mogla uspjeti? 

Zato jer nije glamurozna ni pretenciozna. Noel, L’erotic, Cicchetteria i Nuk Blok narušavali su miran život ulice koja povezuje vibrantnu Martićevu s Dukljaninovom, koja opet vodi do ultraprometne Džamije. I to je narušavanje susjedskog mira kvartovskoj publici očito išlo na živce a nijedan od tih lokala nije bio dovoljno atraktivan da dovede širu gradsku publiku. Fika bi prva, poslije skoro deset godina, mogla pomiriti Blok Bar s njegovim ulicama i njihovim stanovnicima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.